Hrvatska – zemlja europskih cijena i za trećinu nižeg standarda

trgovina

Hrvatska ima europske cijene hrane, a kupovna moć joj je na razini 61 posto u odnosu na građane Europske unije, pokazuje izvješće Eurostata za 2012. godinu, piše Večernji list

Jedina skupina namirnica koja je u odnosu na EU znatno jeftinija jest meso, koje plaćamo 25 posto manje od prosjeka EU. Kad bi se u omjer stavile cijene s kupovnom moći, vidi se da hrvatski građani moraju izdvojiti višestruko veće iznose za hranu nego Europljani u zemljama skupe hrane. Naime, BDP mjeren prema kupovnoj moći po stanovniku za Hrvatsku u 2012. iznosio je 15.600 eura, za što se moglo kupiti 255 prosječnih Eurostatovih košarica, dok je u Njemačkoj, primjerice, moguće kupiti njih 295 pa se jasno pokazuje da su cijene hrane u Njemačkoj niže više od 15 posto.

Treba napomenuti da je hrana u Njemačkoj jeftinija nego u većini razvijenih zemalja Europske unije. Zato nije iznenađenje da je studija o cijenama u europskim zemljama najviše iznenadila Nijemce. Naime, Njemačku se dosad smatralo jednom od najjeftinijih zemalja u EU što se tiče hrane, ali Eurostatova studija pokazala je da je meso u Njemačkoj čak 28 posto skuplje od EU prosjeka, a ukupno je cijena hrane i pića 6 posto iznad EU prosjeka iako se Njemačku kao domovinu discounterskih divova poput Aldija i Lidla smatra uporištem jeftine hrane u Europi. Studija pokazuje da europski prosjek ruše zemlje poput Poljske, Rumunjske i Bugarske, koje imaju i nižu kupovnu moć, a Njemačka je pritom i dalje jeftinija od Austrije, Francuske, Belgije i ostalih razvijenih zemalja EU.

Cijeli članak pročitaje ovdje.