Hrvatska umjetnica Maja Rožman u bečkoj galeriji ArtPoint

U okviru programa “Artis in Residence” koji je nastao još 1992. godine u svrhu razmjene iskustava između mladih umjetnika iz Istočne i Jugoistočne Europe i njihovih austrijskih kolega bečka će galerija ArtPoint i ove godine ugostiti 12 umjetnika
Od nastanka programa zabilježeno je više od 5.600 prijava, a 237 umjetnika je tijekom zadnjih 20 godina imalo priliku tri mjeseca boraviti i stvarati u gradu Beče te svoje radove potom predstaviti bečkoj publici.
Treći po redu ovogodišnji izlagački trojac, čija će se djela moći pogledati od 12. rujna do 10. listopada, čine Maja Rožman iz Hrvatske, Marina Naprushkina iz Bjelorusije te Stela Vasileva iz Bugarske.
Hrvatska predstavnica Maja Rožman se u svom radu prije svega bavi instalacijama i grafikama, a rad pod nazivom “qrART” koji će biti predstavljen u okviru bečke izložbe posvetila je prije svega pitanju tržišne vrijednosti umjetničkog djela. Riječ je seriji linoreza koji su načinjeni kao QR kodovi i koje posjetitelji mogu pročitati uz pomoć aplikacije na svom pametnom telefonu. Pojavljuje se cijena koja na taj način stupa u stvarni centar umjetničkog rada. QR kod istovremeno fungira i kao predimenzionirani cjenovni natpis.
Svojom serijom digitalnih printova koji će također moći vidjeti u okviru ove izložbe pod nazivom “About Fear” Maja Rožman tematizira svoj iracionalni strah od neočekivanog koji se prije sveg očituje kao strah od moljaca. Promatranjem i bilježenjem kretanja moljaca umjetnica hektični let moljca pokušava učiniti predvidljivim, čime i njezin strah od tih životinjica postaje podnošljiviji.
Uvodna foto: Maja Rozman, qrART, 2012 (Copyright by Maja Rozman)


Marina Naprushkina, Dijalozi na trgu  Heldenplatz, 2012 (Copyright by Marina Naprushkina)

Ivana Ćosić, Compress

Akademija-Art