Skip to content

Hrvatska na povijesnim panoramskim fotografijama

Muzej grada Koprivnice, Koprivnica
Hrvatska na povijesnim panoramskim fotografijama
Od 28. 09. (u 13.00 sati) do 28. 10. 2010.

Izložbu predstavljaju autori koncepcije Slavko Šterk i Miljenko Smokvina te ravnatelj muzeja Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić i autor muzejskog postava Željko Kovačić.

Danas pod pojmom panorama najčešće zamišljamo prizor nekog atraktivnog krajolika ili neku impresivnu gradsku vedutu, no nekad je taj pojam bio prije svega vezan uz scenografiju (bile su to oslikane pozadine na pozornici) i uz slikarstvo, a potom je stupio i u fotografiju. Panoramska fotografija je snimak koji obuhvaća širok pogled na krajolik ili unutrašnjost nekog prostora, obično s većim kutem nego što ga ima ‘normalni’ objektiv. Neki kažu da je to fotografija s vidnim kutom od barem 100 stupnjeva – zato su panoramske fotografije obično uske i dugačke.

Najjednostavnije i najčešće panorame snimaju se običnim fotoaparatom i normalnim objektivom i to tako da se fotoaparat zaokreće u vodoravnoj ravnini i panoramu eksponira u više dijelova koji se slože u jednu cjelinu.

Panorame su snimali već izumitelji fotografije, a u Hrvatskoj ih je već 1862. na Ugljanu uradio Krčanin franjevac Dragutin Parčić.

U snimanju panoramskih fotografija ogledali su se brojni slavni i izvrsni fotografi. Spomenimo samo najznačajnije hrvatske ili svjetske fotografe koji su dolazili u naše krajeve snimati prekrasne vedute Hrvatske. Braća Alinari, slavni fotografi iz Firenze, snimali su u 19. stoljeću vedute Dalmacije, Alois Beer, austrijski fotograf iz Klagenfurta, snimao je duž jadranske obale, Tvrtke Photoglobe iz Züricha i Stengel & Markert iz Drezdena slale su ponajbolje (zasada nepoznate) fotografe da snimaju panorame širom Hrvatske.

Od naših fotografa, svaki grad ili područje imali su vrsne majstore koji su snimali panoramske fotografije. U Zagrebu to su Julius Hühn, A. Ivan Standl i Ludwig Schwoiser. U Osijeku snima Alios Berger, u Rijeci Ilario Carposio i G. Petricich, u Zadru Tomaso Burato, u Splitu Petar Zink i Luciano Morpurgo, u Dubrovniku Franz Laforest i J. Tošović. Širom Hrvatske, najviše na Jadranskoj obali snima Ćiril Metoda Iveković.

Akademija-Art.hr
27.09.2010.