Skip to content

Hiža – korizmeno i vuzmeno ruho Resnika


U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u utorak 30. ožujka 2010. godine otvara se izložba pod nazivom „HIŽA / KORIZMENO I VUZMENO RUHO RESNIKA“. Izložba je organizirana u okviru programa 19. PASIONSKE BAŠTINE u povodu uskrsnih blagdana, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba. Autor odabira materijala za ovu etnografsku izložbu je prof. dr. Stjepan Pepeljnjak, znanstvenik, etnograf, kazališni autor, skladatelj.

Multikulturalna manifestacija u organizaciji udruge Pasionska baština upriličuje se svake godine uoči Uskrsa kao niz likovnih, glazbenih, kazališnih, književnih i folklornih obrada vezanih uz Kristovu muku i uskrsnuće. Manifestacija Pasionska baština održana je u Hrvatskoj prvi put 1992. godinea, a od 1998. uključena je u europsku asocijaciju Europassion.

Izložba „HIŽA / KORIZMENO I VUZMENO RUHO RESNIKA“ ima namjeru podsjetiti na neponovljivo bogatstvo materijalne kulture Resnika, naselja na istoku Zagreba, koje se spominje još 1212. godine, a danas čini sastavnu cjelinu s gradom. Svojim muzejskim postavom izložba prikazuje kulturu stanovanja i života te osobito originalnu, unikatnu odjeću (suknje, podsuknje, prsluci, kaputi, kape, marame) i ostalo tkanje (zavjese, ručnici, prekrivači, plahte) iz Resnika, vezano uz Korizmu i Uskrs. Prikazani su i posebni načini tkanja i ukrašavanja (razlikuje se bjelina ili tuženina u Korizmi, od Uskrsne šarenine u kojoj prevladava crvena boja), kao i alatke koje su se koristile za sjetvu i obradu konoplje i lana, izradu sukna, šivanje i ukrašavanje odjeće. Poseban dio izložbe čine makete i fotografije drvenih kuća, hiža, s karakterističnim gospodarskim zgradama seoskog gazdinstva. Svaki objekt bio je izrađen od hrastovine, te je bio izuzetno funkcionalan i bogato ukrašen rezbarenim i tesanim ukrasima, a ponekad i oslikanim florističkim stiliziranim vinjetama.  

Na otvorenju će nastupiti zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta iz Zagreba, te ženski vokalni ansambl ŽUNE iz Bedekovčine, koji njeguje izvorno i arhaično pjevanje napjeva kajkavskih krajeva, dok je prema zapisima Vinka Žganeca oživio razne božićne i uskrsne pjesme Hrvatskoga zagorja.

Zrinka Pillauer Marić

galerija.zvonimir@morh.hr

akademija-art.hr

Optimized by Optimole