Skip to content

Grupa SLIKam: Pop Art

Na izložbi sudjeluju:
Ana Vidiček, Estera Fiket, Miroslava Siemasz, Sonja Štor, Stanka Huzjak, Višnja Cerjanec, Višnja Vidmar, Zorka Džepina Bajić
Likovni postav: Ana Tomljanović, akad. slikarica

Pop Art

Još jedna nova samostalna izložba grupe autorica „Slikam“ pod nazivom Pop Art uvodi nas u pomalo drugačiji – moderniji, popularniji i svježiji način likovnog izražavanja, nego na prošlim izložbama.
Pop art (skr. od popular art – engl. popularna, pučka umjetnost) je umjetnički stil koji se javio u Velikoj Britaniji i SAD-u 1950-ih, a vrhunac dosegao 1960-ih godina 20. stoljeća.
Kako je umjetnost prije (apstraktni ekspresionizam) bila strana i ekskluzivna „običnom čovjeku“, tako se s pop artom predmet slikarstva mijenja. Umjetnici nastoje i publiku uključiti u aktivno sudjelovanje u opažanju i stvaranju djela. Tražeći inspiraciju iz neposredne okoline, bili su orijentirani oko vrijednosti masovne potrošačke kulture, s ciljem ukidanja granica između visoke i popularne umjetnosti.
Značenje "Pop arta" nalazimo u traženju kao i prihvaćanju veće populacije. Inspiriran pop-kulturom, veličao je trivijalne, moderne vrijednosti. Umjetnici na razinu umjetnosti uzdižu oblike iz svakodnevnog života, banalne i trivijalne likovne pojave, stvari kojima je suvremeni čovjek bio okružen na svakom koraku. Od stripa i reklamnih oglasa, naljepnica na konzervama s hranom ili bocama, likovima u ilustriranim časopisima, do izrazito primitivnih i masovno proizvedenih predmeta svakidašnje uporabe – sve je postalo temom umjetničke slike.
Inspirirane najpoznatijm Pop Art umjetnicima Royem Lichtensteinom (koji ironično uvećava vinjetu iz stripa do galerijskih formata slike) i Andy Warholom (slike najpopularnijih proizvoda i osoba u kojima je minimalizirao umjetnikov rad, slaveći američki konzumerizam u svojim ponavljajućim segmentima prizora ikona popularne kulture: Campbell juhe, Marilyn Monroe ili Elvis Presleya), slikarice su uspješno upotrijebile svakodnevne motive prirode, stvari, figure i popularne ikone pretvarajući ih u pop art rješenja.
Iako koriste klasične motive; mrtva priroda, figura, portret, stilizacija oblika, portreti popularnih ikona, kompozicija je ovdje dala prednost novoj, slobodnoj, ponegdje multiplicirajućoj organizaciji elemenata unutar cjeline, komponirajući motiv s dekorativnom modernom pozadinom, stvarajući tako jednostavna rješenja.

Crtež nije nimalo izostao na samim slikama, već jednako vrijedan kao i boja u je stvaranju plošnih rješenja, separirajući boju od boje, a opet ih povezujući u jedinstvo slike. Naime, kako je ovdje modulacijsko (tonsko) gradiranje zamijenjeno modelacijskim (čista boja nasuprot boje), stoga je i efekt treće dimenzije, prostornosti i perspektive manje vidljiv od plošnosti, što je postignuto kolažiranjem, tj. slojevitim slaganjem planova, bojom ili motivom, što upućuje na moderno slikarstvo.

Ana Tomljanović, prof.

Ana Vidiček je rođena 1946. godine u Zaboku. Polaznica je likovnih radionica Pučkog otvorenog učilišta, u klasama Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala na dvije grupne izložbe i više skupnih izložaba likovnih radionica „Sveučilišta za treću životnu dob“.

Estera Fiket je rođena 1937. godine. Završila je Višu školu za fizioterapeute. Polaznica je likovnih radionica POUZ-a u klasama prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na dvije grupne i više skupnih izložbi.

Miroslava Siemasz je rođena 1942. godine. Školovana je krojačica. Polaznica je likovnih radionica Pučkog otvorenog učilišta u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Sonja Štor je rođena 1947. godine u Bribiru (Crikvenica). Završila je gimnaziju. Polaznik je likovnih radionica u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj, Ivana Ožetskog i Ane Tomljanović. Sudjelovala na dvije grupne i nekoliko skupnih izložbi.

Stanka Huzjak je rođena 1944. godine u Zagorju. Završila je ekonomski fakultet. Polaznica je likovnih radionica Pučkog otvorenog učilišta u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na jednoj samostalnoj, dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Višnja Cerjanec je rođena 1951. godine u Karlovcu. Završila je srednju trgovačku školu. Polaznica je likovnih radionica Pučkog otvorenog učilišta u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Višnja Vidmar rođena 1947. godine u Zagrebu. Završila je Kemijsko-tehnološki fakultet. Polaznica nekoliko likovnih tečajeva u klasama akademskih slikara Petre Grozaj, Diane Širić i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Zorka Džepina Bajić je rođena 1945. godine. Ekonomski fakultet završila je u Zagrebu. Polaznica je likovnih radionica Pučkog otvorenog učilišta u klasama akademskih slikara prof. Petre Grozaj i Ane Tomljanović. Sudjelovala je na dvije grupne i više skupnih izložbi u okviru POUZ-a.

Višnja Vidmar

akademija-art.hr