Skip to content

Granična zona

 

Iluzija opstaje. Postoji nešto stvarno u iluziji,
nešto realnije od stvarnosti iza nje
Slavoj Žižek

Postojanje imaginarnog prostora zatvorenog okvirom platna ili papira i smještenog u realan prostor predstavlja intrigantan fenomen koji podjednako dobro opisuje i renesansno slikarstvo i kompijuterski ekran. Međutim, ako je slika (image) na izvjestan način granica smisla, ona i dalje otvara mogućnost povratka jednoj pravoj ontologiji značenja.

Granična zona je prikaz produkcije mladih umjetnika koja sadrži konvencionalne kulturološke kodove uslovljene klasičnim likovnim obrazovanjem i društvenim tradicijama, ali i konotativne kodove moderne komunikacije koji publici daju apsolutnu mogućnost slobodne interpretacije.
Autori ove izložbe nalaze se na pragu superpozicije sistema globalnog komuniciranja, u vremenu u kojem se čak cjelokupni sistem reprezentacije rapidno mijenja. Era virtuelne stvarnosti, high-tech-a i dekonstrukcije umjetničkog diskursa dovela je do promjene statusa umjetničkog djela i rekoncipiranja autorskog identiteta i kreativne djelatnosti na nivou još dubljem od ideja avangardnih umjetničkih pokreta dvadesetog veka.
Ova postavka predstavlja izuzetnu priliku za publiku da se kroz različite suvremene umjetničke prakse susretne sa radovima najmlađe generacije domaćih umjetnika.
Lazara Marinković

Autori:

Aleksandra Jović,
Aleksandra Rasulić,
Ana Andjelić,
Ana Cvejić,
Andrijana Radomirović,
Irena Paunović,
Ivan Ćirović,
Ivana Ranisavljević,
Jovana Sudimac,
Katarina Petrović,
Katarina Rašić,
Livia Jovanović,
Marija Djordjević,
Marija Marković,
Marija Zdravković,
Marko Tirnanić
Milena Milosavljević,
Milica Grozdanić,
Neda Zajelac,
Nikola Grozdanović,
Olja Ivanović i
Rosanna Baltzer
Vladan Sibinović,
Vuk Ninković,

Mentor
doc. Simonida Rajčević

Milena Milkosavljević

mmilenaart@gmail.com

akademija-art.hr