Grand prix Dragani Nuić-Vučković na međunarodnoj izložbi “Žene slikari” u Srbiji

vuckovic

vuckovic

Na već tradicionalnoj Međunarodnoj izložbi „Žene slikari” koja se ove godine po jedanaesti put organizira u Majdanpeku u Srbiji, selekcijom je odabrano 218 radova- slika, crteža, grafika i skulptura od pristiglih 307, te na izložbi sudjeluje 150 umjetnica iz 10 zemalja svijeta: Hrvatske, makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije, Grčke, Meksika i Filipina

Stručni žiri u sastavu: akademski slikar Ljubomir Filipović, akademski kipar veselin Pejčić i akademska slikarica Anica Maksimović, ove je godine dodijelio nagrade za svaku kategoriju, te Grand Prix- Veliku nagradu izložbe koja je dodijeljena akademskoj slikarici Dragani Nuić- Vučković iz Hrvatske za sliku „Proročica na kotačima”.

Prvu nagradu za slikarstvo dobila je akademska slikarica Sylvia Kovjenić iz Beograda, nagradu za grafiku akademska grafičarka Jovana Mitić iz Leskovca, nagradu za crtež akademska slikarica Katarina Bulajić- Pavlović iz Beograda, nagradu za skulpturu diplomirana keramičarka Ivana Čotrić iz Beograda, te nagradu za digital art akademska slikarica Gladys Villegas Morales iz Meksika.

Dragana Nuić-Vučković iz Metkovića, diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1991. u klasi prof. Eugena Kokota, a poslijediplomski studij slikarstva završila na ALU u Sarajevu 2010. godine. Članica je HULU Split, Ulubih-a i ULU En Face. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te je više puta nagrađivana za crtež i slikarstvo.

Docentica je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

Nagrađena slika „Proročica na kotačima” iz slikaričinog novog ciklusa slikocrteža, rađena je kombiniranom tehnikom na papiru, dimenzija 50×45 cm.

Slikarstvo Dragane Nuić- Vučković je figurativno, na izgled veselo i razigrano poput benignog dječjeg slikarskog stvaralaštva s naglašenim elementima crteža, iza čega se kriju mnogo ozbiljnije egzistencijalne teme i pitanja. Poput dječje slike tzv. „izvrnutog svijeta” , njene slike svoje pravo značenje, šire i drukčije od doslovnog, ostvaruju se ispred praga svijesti i imaju neobičnu snagu i moć dimenzije nesvjesnog.