Skip to content

Goranko Čapljak: Cvijeće i žene

Neobična je i rijetka prilika susresti se sa slikarstvom autora koji se odlučio predstaviti javnosti, po prvi put samostalno, u svojim zrelim i najpotentnijim godinama. Očekujući samozatajnog slikara koji se teško, poput školjke, otvara prema svijetu, nailazimo zapravo na potpuno zaigranu osobnost, koja je nakon godina stvaralačke hibernacije, otključala prostore svoje kreativnosti i hrabro u vrlo kratkom periodu, savladala Scile i Haribde stvaralačkih nakana. Godinama baveći se plasmanom umjetnina, naš se umjetnik u njih uspio zaljubiti jednostavnošću skrivene dječje simpatije. Otvoren sugestijama slikara sa kojim je surađivao, okušao se i sam u toj za sve početnike nesigurnoj avanturi. Od muza neodabrani brzo odustaju, no Goranko Čapljak je odlučio otškrinuti vrata zaćudnih prostora umjetnosti, prihvativši pruženu ruku anđela kreacije.

Po vokaciji radoholičar, brzo je savladavao tajne osvjetljenja, boje i zanatskog uprizorenja početne ideje. Neskriveno iskreno, susrećemo se sa genezom autodiktata, koji brzo usvaja kanone slikarskog zanata i sigurno putuje zadanom cilju ostvarenja sebe kao slikara. Poput neurotropnih virusa, koji nas cijeli život nastanjuju, a da se možda nikada ne razviju, tako je i ovo slikarstvo moglo nikada se ne rastvoriti i kristalizirati. No eto, zrele godine i neki samo autoru znani “okidač” proizveo je reakciju koja se više ne može zaustaviti. Poznavajući umjetnika, znam da se u vremenu koje slijedi, možemo nadati pravim otkrivenjima u radovima koji će nastati i već množe budućnost ove iskrene i neopterećene umjetnosti.

Praznjujući zajedno sa slikarom njegovo likovno porođenje veselimo se čista srca slikama, podržavajući umjetnika u njegovim iskrenim naporima u ostvarenju slikarskog sna.
Zapor Spalatin

Goranko Čapljak je rođen 1968. godine u Zagrebu. Slikarstvom se bavi zadnjih deset godina. Sudionik je mnogih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu. Učesnik je mnogih humanitarnih akcija u svrhu pomoći mnogobrojnim udrugama.


Goranko Čapljak
e-mail: goranko.zg@gmail.com
mob: 098/23-4616

Akademija-Art.hr

Optimized by Optimole