Globalna akcija – U subotu Sat za planet Zemlju

planet-zemla

planet-zemla

Najpoznatije svjetske zgrade poput Taj Mahala, Eiffelova tornja i Empire State Buildinga utonut će u mrak u subotu, u već tradicionalnoj godišnjoj akciji “Sat za planet Zemlju” u koju se uključila i Hrvatska napoziv globalnog fonda za zaštitu prirode WWF-a stanovnicima Zemlje da makar sat vremena razmisle o vlastitoj odgovornosti za klimatske promjene.

U 20.30 u subotu 23. ožujka po srednjoeuropskom vremenu ugasit će se svjetla u australskoj luci Sydneyu. Svjetla će se utrnuti i na Brandenburškim vratima u Berlinu, na Nijagarinim slapovima, povijesnim dubrovačkim zidinama i Olimpijskom stadionu u Pekingu. Kip Male sirene u kopenhaškoj luci i Michelangelov David u Firenci bit će također u mraku.

Prvi “Sat za planet Zemlju” organizirali su WWF i list Sydney Morning Herald u ožujku 2007. kad je 2,2 milijuna stanovnika Sydneya ugasilo svjetlo na sat vremena.

Globalna inicijativa za borbu protiv klimatskih promjena, koja se održava u ožujku, postala je do 2011., najveća globalna volonterska akcija ikad organizirana. U nju se uključuje sve veći broj sudionika sa sve većim brojem zgrada, spomenika i prirodnih čuda i svake se godine premašuje lanjski rekord.

“Tako je 2012. gašenjem svjetala na 7.000 lokaliteta sudjelovalo 152 zemalja ili 30 posto više u odnosu na 2011”. ističe Andy Ridley, suosnivač inicijative za agenciju AFP.

U Hrvatskoj je 2012. svjetla na svojim trgovima i znamenitostima ugasilo 37 gradova, što je voditeljica WWF-ove akcije za Hrvatsku Petra Boić Petrač nazvala dosad najvećim odzivom hrvatskih gradova.

Svake godine raste odziv, ali raste i količina plinova s učinkom staklenika koji se ispuštaju u atmosferu i pridonose globalnom zatopljenju.

Ridley drži da bi trebalo mnogo više sudjelovanja kako bi javnost pokrenula političke poluge te zaštitu planeta, osim simboličnog mraka, obogatila konkretnijim potezima.

Lani su tako ruski aktivisti za očuvanje okoliša iskoristili “Earth Hour” za prikupljanje 100.000 potpisa na peticiju kojom traže zaštitu mora u područjima eksploatacije nafte.

Bivši pak predsjednik Bocvane Festus Mogae obećao je posaditi milijun stabala u svojoj zemlji. Sadnja prvih 100.000 stabala počela je u vrlo zapuštenom jugu te afričke zemlje.

Foto:
Izvor: Hina