Skip to content

Global Village

Ivana Ćosić, ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

GLOBAL VILLAGE

 
Dizajn – Ishodište i moderna

Bečki izložbeni prostor WAGNER:WERK Museum Postsparkasse od 4. listopada do 26. studenog ove godine u okviru svog programskog težišta posvećenog dizajnu predstavlja izložbu pod nazivom „GLOBAL VILLAGE. Dizajn – Ishodište i moderna“. 

U fokusu izložbe se nalazi odnos između suvremenih dizajnera i drevnih konstruktora iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, a obuhvaćeni su podjednako i etnički predmeti, i europski dizajnerski klasici te suvremene varijacije.
Od trenutka kada su europski osvajači i istraživači stupili u kontakt s nepoznatim narodima je počelo sakupljanje egzotičnih predmeta iz njihovih domovina. Tijekom stoljeća su se tako napunile riznice tadašnjih vladarskih kuća, a u drugoj polovici 19. stoljeća su u Europi nastali i prvi Etnografski muzeji te su dragocjeni eksponati iz tih riznica postali dostupni i javnosti. 
Ruku pod ruku s kolonijalnom ekspanzijom i etabliranjem etnografije kao znanosti su poduzimana i ciljana putovanja s ciljem povećanja etnografskog materijala u Europi.
Prilikom „otkrivanja“ ovih objekata su kulturalni kontekst i umjetnička vrijednost igrali najvažniju ulogu, dok su dugo vremena nezapaženi ostali predmeti iz svakodnevne uporabe.
Napravljeni od naoko nespektakularnih materijala ovi su predmeti ponekad predstavljali prava umjetnička djela koja su se mogla koristiti kao predmeti za sjedenje, ležanje, piće, čuvanje stvari i sl., a suvremeni dizajneri su ih otkrili kao inspiraciju te se nacrtima ovih nepoznatih autora koriste kada traže fundamentalna rješenja za probleme prilikom dizajniranja svakodnevnih predmeta.

Akademija-Art.hr
29.09.2011.