Skip to content

Gliptoteka HAZU: Dean Jokanović Toumin

Izložba je upriličena povodom prošlogodišnjeg publiciranja umjetnikove monografije u izdanju DAF-a, potpomognuta donacijom Zaklade HAZU.

Izložba prezentira autorov site specific rad u Galeriji I., a u Galeriji IV. su izložbeni autorovi crteži.

Dean Jokanović Toumin je rođen 1946. godine u Sarajevu. Upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu, a zatim diplomira u ALU u klasi prof.Ljube Ivančića i Raoula Goldonija. Izlaže od 1970. godine. Aktivan je sudionik u programu Galerije Studentskoga centra; stipendist u Italiji. Izlaže u Zagrebu, Beogradu, Milanu, New Yorku, Sao Paulu, Cardiffu, Izraelu, Ljubljani, Saint Etinne-u, Splitu, Dubrovniku, Barceloni, Lodž-u. Tijekom svoga umjetničkoga života bio je uključen u niz značajnih tematskih projekta hrvatskih ili inozemnih autora.


Uz sav njego drugi likovni rad formirao je s Avigdorom Pawsnerom službeni moto internacionalnog projekta Ars Aevi – Muzej suvremene umjetnosti Sarajevo, koji je od 1993 bio izlagan u brojnim institucijama na raznim jezicima:
Ako tražiš pakao,
Pitaj umjetnika gdje je.
Ako nema umjetnika,
Znači da si u paklu.
1993. utemeljuje nezavisni umjetnički projekt A Casa/At Home i realizira istoimenu izložbu s 11 pozvanih umjetnika u sklopu venecijanskoga bijenala 1993. Dobitnik je niza nagrada, a dobitnik je Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u 2006.godini.

Izložbu u Gliptoteci HAZU (Galerija I. i Galerija IV.) prati monografija u nakladništvu DAF; Zoran Senta, tekstovi dr.Blaženka Perica, prof.dr.Ješa Denegri, Loard Hegyi; grafički dizajn Subcroma Janka Jokanović i Marina Delle Monache.

Dean Jokanović Toumin i dr. Blaženka Perica su predavači na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Lorand Heguy:

… među velikim nomadima srednjoeuropske umjetničke scene Dean Jokanović Toumin predstavlja poziciju klasičnog avangardiste. On promatra cijeli umjetnički krajolik kao vlastitu zemlju, bez granica i bez nacionalnih preferencija, ali svakako s uvažavanjem tradicije avangarde. Njegovi radovi su s jedne strane savršeno promišljene, precizno proračunate, godinama nastavljane i konzekventno razvijane konstalacije. …

Blaženka Perica:
…..Dean Jokanović Toumin na novi način u aktualnim projektima afirmira „Liniju kao dimenziju prostora“; on je konzekventno fleksibila u eksperimentiranju raznim sredstvima umjetničkih izražavanja. ….

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

GLIPTOTEKA
gliptoteka@hazu.hr
www.hazu.hr
www.mdc.hr/gliptoteka

Akademija-Art.hr
29.04.2010.