Skip to content

Galerija Sunce – Mira Janković: Decalcomanie

Galerija Sunce, Avenija Marina Držića 1, URIHO, Zagreb
Mira Janković
Decalcomanie
od 22. 09. (u 19.00 sati) do 07.10. 2011.


Pogledajte fotografije s otvorenja!
Pogledajte galeriju radova!

Kulturno umjetničko društvo, ženski folklorni zbor „Žumberčani“ pod umjetničkim vodstvom gosp. Božidara Ugrine, mnoštvom pjesama iz različitih hrvatskih krajeva uveličao je otvorenje. Recital svojih pjesama na temu Zagreba izvela je gđa. Vesna Pech, prof. Ispred galerije Sunce i ustanove URIHO prisutne je pozdravio gosp. Dubravko Ivanković. O autoričinom radu govorio je dr.sc. Ljubomir Radovančević. Na kraju, gđa. Mira Janković zahvalila se svima koji su sudjelovali u ostvarenju izložbe Decalcomanie. Inače, postav izložbe su napravile gđa. Antonija Cesarec, slikarica i gđa. Snježana Grdanovski.

Tehnika kojom se Mira Janković tako izvrsno služi zove se DECALCOMANIE. Koristi je dugi niz godina na metjersko izvanredan način, vješto dovršavajući krivuljama perom i tušem dobivene artefakte i postižući krajnje zanimljive senzacije. Tako ih pretvara u izvorno umjetničko djelo, zanimljivo gledateljima rafiniranog ukusa. Oni otkrivaju u tim tašističkim detaljima, stvorenim obojenim mrljama bojene tvari, projekciju vlastitih viđenja, jer radi se o polustrukturiranom materijalu. Cjelokupna se metoda duhovno osniva na radu nesvjesnog dijela psihike. Dok priprema sliku i dok je dovršava ne radi se o posve ili o nimalo slučajnim učincima. Apstraktna je slika našla izvor u njenom nesvjesnom i tako je rezultat također slikaričinog unconscious mind-a.

Mira Janković slijedi svoju unutrašnju estetsku liniju i dalje radi na slici, te filtrirajući unutrašnji doživljaj i vanjski događaj slike kroz svoju očaranu dušu kao kroz ultrafiltar, koji nesvjesno zna što je lijepo, što je vrijedno naglaska i zaokruživanjem, istančavanjem do suptilnosti, što potiskivanjem u pozadinu, a što izvlačenjem. Tako slikarica ucjelovljuje sliku i definira finiširanjem, a dalje ostavlja gledatelju-konzumentu umjetnosti da u djelu uživa, istražuje ga i nalazi što u njegovom nesvjesnom izaziva ljepotu i interesantnost, jer oboje su unutra, i slikarica i gledatelj, te zajednički putem nesvjesnog, pri komunikaciji sa slikom, traže i nalaze ono što ih heuristički zadovoljava i pruža im užitak.

Dr. sc. Ljubomir Radovančević

Mira Janković rođena je u Zagrebu. Doplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesorica je psihologije i engleskog jezika. Ovo joj je druga samostalna izložba. Izlagala je na više skupnih izložbi, u Rovinju, Zagrebu i Zaprešiću. Bavi se i keramikom, a uživa i u slikanju na svili. Živi i radi u Zagrebu. e-mail: mira.jankovic@optinet.hr

 

Izdavač: URIHO Zagreb

Za izdavača: Josip Držaić
Predgovor: Ljubomir Radovančević
Urednik: Stjepan Katić
Dizajn: Akademija-Art
Grafička priprema i tisak: URIHO Zagreb
Naklada: 300 primjeraka
Zagreb, rujan 2011. godine

Galerija SUNCE, Zagreb, Av. Marina Držića 1

tel: 385 1 6184-200 / 113; e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

Radno vrijeme: pon-pet od 10,00 do 16,00 srijedom do 17,00 sati

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.Ulaz slobodan!
I S B N

Akademija-Art.hr
01.07.2011.