Skip to content

Fukushima: Visoka radioaktivnost u podzemnim vodama blizu oceana

Fukushima

Kompanija Tepco, koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, objavila je da je u podzemnim vodama ispod reaktora izmjerena još viša razina radioaktivnih elemenata nego prije te da je nemoguće odrediti otječe li ta voda u ocean

Tepco je u uzorku vode izvađenom u petak iz nove jame koja je nastala između reaktora i oceana, izmjerio razinu radioaktivnosti od 3000 bekerela po litri za elemente poput stroncija-90.

Ta je razina nekoliko desetaka puta viša od dopuštene za morsku vodu.

Premda je Tepco tvrdio da se voda nakuplja na mjestu udaljenijem od oceana i da ne otječe dalje, pokazalo se da nije tako jer je razina radioaktivnosti u novoj jami dva puta viša nego u prethodnom mjerenju.

U Tepcu nisu znali objasniti zbog čega je došlo do povećanja razine radioaktivnosti podzemne vode u blizini Tihog oceana, ali su istaknuli da u uzorcima morske vode nije otkrivena povišena radioaktivnost. No, kompanija “zasad ne može procijeniti prelijeva li se ta voda u ocean ili ne”.

Nuklearna elektrana Fukushima oštećena je 11. ožujka 2011. u snažnom potresu i tsunamiju koji je uslijedio. (Foto: Screenschot, Poslovni.hr/Hina)