Skip to content

Foto Maraton JugoIstok 24-7

Usprkos vjetru i snijegu, sudionici su do Valentinova, termina predaje, uručili kreativne i izuzetno interesantne fotografije uz deset zadanih im pojmova. Zadani pojmovi glase: Kuća iz snova; Oprez!; Utopija; Država, grad, selo; Tempo; Otvoreno; Red; Veza; „Njemačko“ i Made in Croatia.

Foto Maraton se istovremeno održavao u sedam južnoeuropskih gradova: Banja Luci (Bosna i Hercegovina), Hermanstadtu (Rumunjska), Osijeku (Hrvatska), Pečuhu (Mađarska), Prištini (Kosovo), Ruseu (Bugarska) i Skopju (Makedonija).
Lokalni žiri, koji čine fotografi Marin Topić i Domagoj Topić (profesionalni fotografi), Damir Macanić (direktor Turističke zajednice grada Osijeka) i Bettina Lehmann (Robert Bosch kulturni menadžer u Gradskim Galerijama Osijek), od svih zaprimljenih osječkih fotografija izabrao je najzanimljivije uz svaki pojam. Najboljih deset tiskano je kao set razglednica, koji će biti predstavljen 13. ožujka u 19.00 sati u Galeriji Waldinger. Osim toga, deset će najzanimljivijih serija fotografija biti izloženo. Sve predane fotografije možete pogledati na osijek031 ili u Glasu Slavonije!
Međunarodne pobjedničke fotografije biti će prikazane 2. travnja 2010., na velikoj završnoj izložbi, u mađarskom gradu Pečuhu, koji je ove godine europska prijestolnica kulture. Uz to, ekipa projekta JugoIstok 24-7 vodi pobjednika osječkog dijela natjecanja u Pečuh, gdje će se predstaviti sa svojim fotografijama!
JugoIstok 24-7 je zajednički kulturni projekt Robert Bosch kulturnih menadžera u srednjoj i južnoj Europi. Podršku dobiva od zaklade Robert Bosch, Goethe Instituta i lokalnih partnera. Projekt se u Osijeku održava u sklopu kooperacije s Turističkom zajednicom grada Osijeka, Fotoart d.o.o. i Gradskih galerija Osijek; te uz medijske pokrovitelje osijek031 i Glas Slavonije. 
Informacije o projektu
JugIstok 24-7 spaja aktivan sukob s vlastitim gradom i poziv na novo fotografsko viđenje s uzbuđenjem sudjelovanja na međunarodnom, simultanom događaju u jednom dinamičnom, suradničkom i originalnom projektu.
Već nekoliko godina diskurs o urbanom prostoru iz sociološkog pogleda, u mnogim zemljama, širom svijeta, postao je veoma aktualan. Postavljaju se pitanja o tome, što jedan grad čini gradom i koja je uloga njegovih stanovnika. Svako mjesto ima svoje posebnosti i zaštitni znak. No, stanovnicima su te posebnosti, često, nešto sasvim drugo, nego one iz službenih prezentacija. Što čini grad, u kojem ja živim, mojim gradom? Što se može ovdje naći, a da je karakteristično za zemlju i regiju u kojoj živim? Je li urban ili seoski, relativno brz ili usporen, zelen ili siv?
JugoIstok 24-7 daje stanovnicima grada Osijeka prostor za izražavanje vlastitog stajališta i osobnog pogleda. Potpuno osobno i međunarodno. Sličnosti i razlike svjetova i shvaćanja sudionika iz sedam južnoeuropskih gradova trebaju se odražavati u fotografijama. JugoIstok 24-7 prikazuje kako ljudi u različitim državama na različite načine povezuju određene pojmove sa svojim rodnim gradom.
Bitan sastavni dio je osjećaj zajedništva, koji nastaje zbog istodobnosti fotomaratona na potpuno različitim mjestima jugoistočne Europe. Daleko od tipičnih turističkih puteva i prikaza jednog grada omogućuje se takav umjetničko-dokumentaristički pristup, koji izbjegava stereotipnu ilustraciju nacionalnih simbola i razigrano otvara vlastiti grad.
Više na www.osijek.south-east.info
 
Organizator: Gradske Galerije Osijek
galerijawaldinger@gmail.com

akademija-art.hr