Skip to content

Feminine Fifties

Nakon Drugog svjetskog rata su posebice žene na svojoj koži iskusile novu raspodjelu uloga. Muškarci su se vratili iz rata, a žene koje su se tijekom rata brinule za sebe i djecu su vraćene u ulogu kućanice. Do prvog je svjetskog rata kućanski posao u građanskim obiteljima bila plaćena djelatnost – dok je u pedesetim ponovno proglašena izrazom ljubavi.

Ovakav se stav koji su propagirali i ženski časopisi temeljio prije svega na ekonomskoj ovisnosti žena koja ja je bila čak i zakonski propisana: do reforme obiteljskog prava 1975. godine je u Austriji muškarac glasio kao glava obitelji. Ukoliko se žena željela baviti nekom profitabilnom djelatnošću, morala je od muža zatražiti dozvolu. Jednako je tako zaposlenim ženama za otvaranje vlastitog bankovnog računa bio potreban potpis muža.

Kako su se tadašnje žene nosile s ovom ulogom? Kako su uređivale svoje živote i živote svojih obitelji? Kakve su vrijednosti prenosile na svoje kćeri?

Izložba pod nazivom “FEMININE FIFTIES. Gospodarsko čudo žene” u bečkom muzeju WAGNER:WERK Museum Postsparkasse prikazuje na cca 200 odabranih predmeta svijet tih žena. Izloženi objekti obuhvaćaju između ostalog jednu originalnu kuhinju, kao i dnevnu sobu te mnogobrojne keramičke figure, predmete svakodnevne uporabe, modu, fotografije, časopise, brošure, kino programe itd.

Otvorenje izložbe održat će se 12. travnja ove godine, a sama izložba traje do 22. svibnja.

Ivana Ćosić

ivana.cosic@compresspr.hr

akademija-art.hr