Europski projekt „Dubrovnik i Kotor, gradovi i knjige“

Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com

Knjiga s deset hrvatskih i deset crnogorskih pjesnika


Ovih je dana u Dubrovniku i Kotoru u sklopu Mjeseca knjige predstavljena knjiga s odabirom pjesama deset hrvatskih i deset crnogorskih pjesnika, prva u nizu od tri knjige koje će do konca godine biti tiskane u sklopu projekta „Dubrovnik i Kotor, gradovi i knjige“.

U knjizi su u izboru akademika Tonka Maroevića tiskane pjesme Krune Quiena, Vesne Parun, Ivana Slamniga, Vesne Krmpotić, Dubravka Skurle, hrvatskih pjesika Danijela Dragojevića, Milana Milišića, Luke Paljetka, Jakše Fiamenga i Gordane Benić, a od crnogorskih pjesnika Aleksandar Bečanović izabrao je pjesme Mladena Lompara, Ljubomira Đurkovića, Milorada Popovića, Nebojše Nikčevića, Balše Brkovića, Aleksandra Bečanovića, Pavla Goranovića, Jelene Nelević, Sanje Marinović i Dragane Tripković.

Knjiga je tiskana u ograničenoj nakladi od 500 primjeraka i distribuirat će se knjižnicama Crne Gore, a u Hrvatskoj pretežno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Uz uvodna slova izbornika Maroevića i Bečanovića u Gradskoj knjižnici u Dubrovniku te u koncertnoj dvorani Muzičke škole (bivši Sv. Duh) u Kotoru, knjigu s naslovom „Svijeća ispod glasa“ (po nazivu jedne Dragojevićeve pjesme) čitajući svoje pjesme predstavili su se Vesna Krmpotić, Luko Paljetak i Jakša Fiamengo te Mladen Lompar, Ljubomir Đurković i Jelena Nelević, a u ime izdavača govorili su još ravnateljice knjižnica u Dubrovniku i Kotoru Vesna Čučić odnosno Jasmina Bajo, dok je odabrane stihove čitala i dramska umjetnica Varja Đukić iz Podgorice. Osim sastavljača izbora urednici knjige su još i Lada Ćale Feldman, Ljubomir Đurković, Andrej Nikolaidis i Luko Paljetak, a sljedeće knjige predstavljat će izbore iz dramskih odnosno proznih opusa naših i crnogorskih književnika.


Valja još reći kako projekt „Dubrovnik i Kotor, gradovi i knjige“ financira Europska unija, a ostvaruju ga Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik i Dubrovačke knjižnice te Gradska biblioteka i čitaonica iz Kotora i NVO Prostory iz Podgorice.

Akademija-Art.hr
21.10.2011.