Skip to content

Eduard Butjer: Akvareli

Eduard Butjer je brigadir u mirovini, a izložba je organizirana u povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, 28. svibnja.

Eduard Butjer na svojoj drugoj samostalnoj izložbi predstavit će se s četrdesetak akvarela na papiru, malog formata, nastalih u razdoblju od 2000. do 2010. Slikanjem se bavi dugi niz godina, nešto manje u ratno vrijeme, da bi mu se intenzivnije posvetio odlaskom u mirovinu.

Teme su mu isključivo pejzaži na kojima je vidljiva povezanost s vodom, tako da i na krajobrazima koji ne prikazuju more uvijek postoji neka rijeka, potok, jezero… „… Posebno su dva za mene osobito važna prostora, nizine i mora. To su prostori mojih predaka i prostor mog rođenja, što u meni budi i iskazuje duboku privlačnost i osjećajnost….” piše u predgovoru kataloga.

I dalje: …“Kroz dosadašnji život naslikao sam brojne slike, od kojih je najveći broj završio na zidovima mojih prijatelja i poznanika, dobar dio istih završio je i kao moj doprinos humanitarnim akcijama. Najmanje slika ostalo je u mojim mapama i na zidovima stana. U proteklom vremenu sudjelovao sam na dvadesetak skupnih izložbi i samo jednoj samostalnoj. Tome nije kriva okolina, koja je vrlo često iskazivala spremnost za organizaciju izložbi, već u meni samom, zbog vrlo čestih dugotrajnih pauza u slikarskom izričaju. …“

Na otvorenju izložbe nastupa operna pjevačica Antonela Malis, te Brass kvintet Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zrinka Pillauer Marić, prof.
galerija.zvonimir@morh.hr

Akademija-Art.hr
20.05.2010.