Skip to content

Dvadesetak filmova u utrci za Zlatne motorke Trash Film Festivala

motorka

Ukupno 23 od 37 filmova prijavljenih za Trash Film Festival, koji će se 13. i 14. rujna održati u Varaždinu, natjecat će se za jednu od pet Zlatnih motorki u kategoriji horor, SF, akcijskog i borilačkog filma te za nagradu publike

Na konferenciji za novinare su predstavljeni filmovi koji konkuriraju za nagrade, a osim iz Hrvatske, koja ima tri filma u konkurenciji, najveći broj pristigao je iz Španjolske, njih deset. Srpski “trasheri” zastupljeni su s tri filma, Slovenija s dva, a po jedan film dolazi iz Njemačke, Poljske, Engleske, Škotske i SAD-a. Najveća je konkurencija, kao i svake godine, u kategoriji horora u kojoj će se za Zlatnu motorku natjecati 15 trash uradaka.

Slobodan Runjak iz Udruge Trash zadovoljan je kvalitetom i kvantitetom prijavljenih filmova uz primjedbu da su razočarani što iz Međimurja nije pristigao nijedan film, budući da je, kako je rekao, “Međimurje poznato kao ‘kolijevka’ trash kulture”. Ujedno je istaknuo da “trash kultura u Hrvatskoj rapidno napreduje dok je u Europi i svijetu to već sasvim normalno”.

Ove je godine tema Festivala znanstvena fantastika pa će dio off programa biti posvećen upravo toj temi. Festival je ove godine uspostavio suradnju sa sličnim manifestacijama u regiji o čemu će također biti riječi u popratnom programu.

Nezaobilazni dio Trash Film Festivala su i koncerti. Prvi dan Festivala, u petak, rezerviran je za varaždinske bendove, dok će koncert u subotu održati Red Hot Chili Peppers Tribute band iz Brazila.

Runjak je izvijestio i o novim lokacijama održavanja Festivala. Projekcije filmova bit će u centru grada u Kinu Galerija, dok će se većina popratnog programa održavati na novouređenom Kapucinskom trgu. Početak projekcije filmova je u petak 13. rujna u 13.30 sati, a proglašenje najboljih je u subotu u večernjim satima. O najboljim filmovima ove će godine odlučivati Sergej Trifunović, Almir Šahinović i Bernarda Tolić. (Foto: Trash.hr, Hina)