Dva nova dokumentaraca u Dokukinu

 

O nepravdi u Indiji i Italiji

 
U četvrtak 24. svibnja u Dokukinu Croatia na programu su dva nova dokumentarca:  ‘Moj bosonogi prijatelj’ i Draquila- Italija drhti’. Prv i film dolazi u Zagreb nakon najvećih svjetskih festivala i vodi nas Kalkutom koracima vozača rikši. Drugi film govori o tome  kako su se snašli stanovnici talijanske L’Aquile poslije stravičnog potresa, nakon što se na prirodnu nepogodu nakačila i nemilosrdna ‘krizna birokracija’ predsjednika Berlusconija.
 
U Dokukinu ovaj tjedan mogu se dakle pogledati dva dokumentarca koji se bave društvenim prilikama na dvije suprotne strane svijeta – na Istoku, u Indiji i Zapadu, u Italiji. ‘Draquila- Italija drhti’ govori o jednoj od najljućih boljki Zapada – korupciji i krizi demokracije na talijanski način, a ‘Moj bosnogi prijatelj’ bori se s nemilosrdnim siromaštvom Istoka.

‘Moj bosonogi prijatelj’ prikazan na svim većim svjetskim festivalima poput HotDocsa, IDFA-e i One Worlda, napokon dolazi i na platna hrvatskih kina. Turneja započinje u Dokukinu Croatia. Desetogodišnje prijateljstvo korejskog redatelja Lee Seong-gyoua i indijskog vozača rikše Shalima rezultiralo je sjajnim scenama. Redatelj pokazuje zagušene ulice Kalkute i to doslovce Shallimovim koracima, jednog od 10.000 vozača rikša koji bosonogi vuku svoj živi teret indijskim megalopolisom sa željom da zarade za bolji život. Shalim ima i san –  kupiti motoriziranu rikšu kako bi više zarađivao i na koncu kupio kuću. No, stvarnost je surova. Priča puna neočekivanih obrata,a  Shalim i njegovi kolege čine sve kako bi uštedjeli rupiju više i osigurali bolji život…


Draquila

Dokumentarac ‘Draquila- Italija drhti’, poznate talijanske komičarke Sabine Guzzanti može se opisati s tri pojma – propaganda, impotencija građana i jedna prirodna katastrofa. Ovaj intrigantni dokumentarac propituje kako je Berlusconi iskoristio prirodnu nepogodu, veliki potres u gradiću L’Aquila, za svoje osobne, profitom vođene interese, potpuno preskočivši potrebe građana, koje je mjesecima držao u kampovima bez prava pristupa ograđenom gradu. Sve to isprepleteno je u odgovoru na pitanje zašto je ugušena talijanska demokracija… Redateljica je svoju motivaciju obrazložila ovako: Ono što sam načula o civilnoj zaštiti bilo je veliko i nevjerojatno otkriće. To je paralena država koja je postojala bez da su mnogi znali za nju. Cenzura informacija u Italiji je česta, a cenzura naravno prati operacije poput ove. ‘Draquilla’ detektivski otkriva povezanost premijera s građevinskom mafijom, prepravljanje talijanskih zakona i razotkriva golemo nesuglasje između medijske slike i stvarnosti opterećene skandalima i korupcijom.


My barefoot friend


My Bare Foot Friend

Nives Gajdobranski

PROGRAM DOKUKINA CROATIA 24. – 27.05.2012.
Katančićeva 3, Zagreb

24.05., četvrtak / 19.00 h
DRAQUILA-ITALIJA DRHTI, Sabina Guzzanti, Italija, 2010.
21.00 h
MOJ BOSONOGI PRIJATELJ, Lee Seong-gyou, Južna Koreja/Indija,

* 25.05., petak / 19.00 h
MOJ BOSONOGI PRIJATELJ, Lee Seong-gyou, Južna Koreja/Indija,
21.00 h
DRAQUILA-ITALIJA DRHTI, Sabina Guzzanti, Italija, 2010.
* 26.05., subota / 19.00 h
MOJ BOSONOGI PRIJATELJ, Lee Seong-gyou, Južna Koreja/Indija,
21.00 h
ŽIVOT U POKRETU, Bryan Mason, Sophie Hyde, Australija, 2011.
* 27.05., nedjelja / 19.00 h
DRAQUILA-ITALIJA DRHTI, Sabina Guzzanti, Italija, 2010.
21.00 h
MOJ BOSONOGI PRIJATELJ, Lee Seong-gyou, Južna Koreja/Indija,

Akademija-Art