Skip to content

Djelovanje Zvjezdarnice Zagreb dugo 108 godina

Nives Gajdobranski
ngajdobranski@gmail.com

Zvjezdarnica Zagreb 16. prosinca je obilježila 108. obljetnicu postojanja i djelovanja

Tom je prigodom njezin ravnatelj Dragan Roša istaknuo kako je ona jedna od prvih zvjezdarnica gradskog tipa, otvorenih prema javnosti te da je tu strategiju zadržala do danas.
– Imamo s jedne strane znanstvene doprinose kroz projekte, istraživanja, mjerenja i slično, a s druge strane smo otvoreni za javnost – istaknuo je. To je jedna od rijetkih zvjezdarnica koja je praktički non-stop otvorena i građani imaju mogućnost od utorka do petka navečer doći kad hoće i pogledati kroz teleskop. Programi se ne naplaćuju jer ih podupire Grad Zagreb.
Istaknuo je ranatelj i to da ih kroz grupe godišnje posjeti od tri do četiri tisuće djece te isto toliko odraslih te da oko 200 djece godišnje aktivnije prati programe Zvjezdarnice. Rekao je da svake druge srijede, ali i češće, javna predavanja održavaju eksperti iz pojedinih područja. Dodao je da jedini u Hrvatskoj imaju detektor kozmičkog zračenja.
Predsjednik Hrvatskog astronomskog društva Danko Bosanac ustvrdio je kako je astronomija jako zapostavljena u školama, pogotovo kod male djece.

– Astronomija je jedna od rijetkih znanosti koja upravo neposredno potiče kreativnost. Kaže se: fizika je kraljica znanosti, da, ali astronomija je majka te kraljice. – Istaknuo je: – To nas nebo fascinira i izaziva maštu, a mašta izaziva kreativnost.-  

Svoju 108. obljetnicu Zvjezdarnica Zagreb obilježila je predstavljanjem zbornika "Žene u astronomiji" koji je predstavila suradnica Zvjezdarnice Maja Šuveljak te predavanjem pod nazivom "Cosmic Catastrophes" koje je održao dr. Arnold Hanslmeier sa Instituta za geofiziku, astrofiziku i meteorologiju iz Graza.
Zvjezdarnica na Popovu tornju u zagrebačkom Gornjem gradu utemeljena je na poticaj Hrvatskoga prirodoslovnog društva, a Gradsko poglavarstvo je za njezine potrebe predalo prostorije u Popovu tornju, odobrilo sredstva za građevinsku adaptaciju, postavljanje astronomske kupole i teleskopa. Svečano je otvorena 5. prosinca 1903. godine. Oton Kučera, prvi upravitelj Zvjezdarnice, izrazio je njezine temeljne djelatnosti riječima: "Našemu astronomijskom opservatoriju dvojaka je svrha: 1. da prema svojim instrumentalnim sredstvima i radnim silama doprinosi napredovanju nauke same i 2. da navlastito u hrvatskoj inteligenciji i mladosti širi rezultate ove najuzvišenije, najljepše i najsavršenije nauke prirodne, pak da postane neko središte za sve, koji se zanimaju za ovu nauku u hrvatskom narodu." Ugledu Zvjezdarnice pridonio je heidelberški astronom August Kopff, imenovavši novootkriveni planetoid br. 589 (otkriven 1906. godine), Croatia, u čast otvaranja Zvjezdarnice.

Akademija-Art.hr