Skip to content

Dizajn porculana: Jugokeramika / INKER, 1953. – 1991.

Vrhunski dizajn hrvatske porculanske industrije od 1950-tih do 1980-tih nastajao je u Zaprešiću. Zahvaljujući velikoj donaciji zaprešičke tvornice Inker zagrebački Muzej za umjetnost i obrt odnedavno posjeduje 400 predmeta visoke oblikovne kvalitete i popratnu dokumentaciju. Izložba "Porculanski sjaj socijalizma, dizajn porculana : Jugokeramika / INKER, 1953. – 1991." obuhvaća izbor iz donacije sačinjen od 160 zdjela, vaza i pladnjeva te 20 servisa.

Riječ je o proizvodima koji su svojedobno postigli zapažen uspjeh te o proizvodima iz probnih serija, o skicama, izvedbenim nacrtima i fotografijama. Koraljka Vlajo, voditeljica zbirki grafičkog i produkt-dizajna MUO, u katalogu izložbe navodi da je dizajnerski odjel (Odjel prototipa Jugokeramike ) djelovao u zaprešićkoj tvornici od 1953. godine, da je tijekom četiri desetljeća ostvarena suradnja s brojnim dizajnerima, ali da su kreativnu jezgru činile četiri vrhunske dizajnerice : Jelena Antolčić, Anica Kuhta Severin, Dragica Perhač i Marta Šribar.

Suradnja Muzeja za umjetnost i obrt i tvrtke INKER započela je 2003. produkcijom replika i suvenira za izložbu Secesija u Hrvatskoj a nastavljena je vraćanjem u proizvodnju tvorničke produkcije pedesetih i šezdesetih godina. Od 2005. u Museum Shopu MUO tržištu se nudi program vrhunskog dizajna tvornice Jugokeramika.

akademija-art.hr