Skip to content

Davor Vuković: Pulsacije

Arsenal, Trg bunara 3, Zadar
Davor Vuković
Pulsacije
Od 10. 08. (u 20.00 sati) do 31. 08. 2010.

 

„Pa ako ga je temperament vodio ekspresivnoj formulaciji, intelektualni ga je korektiv doveo do strukturalnoga mišljenja, do slikanja kao autonomnog organiziranja plohe, stvaralaštva koje nalazi zakonitosti i znakove vlastitog ovladavanja kadrom − slikom kao parcelom univerzalnih ritmova i energetskih emanacija“. Rekao je to o Davoru Vukoviću akademik Tonko Maroević na predstavljanju monografije „Darko Glavan / Davor Vuković“ u Mimari u travnju 2010.


U zaključku monografije Darko Glavan, između ostalog, navodi: „Djela nastala tijekom ovoga desetljeća mogu se opisati kao samosvojne inačice unutarnjih duhovnih krajolika sa slabo izraženom ili čak dokinutom poveznicom s fizičkom stvarnošću, tako da se mogu klasificirati u područje apstraktne umjetnosti. U spomenutom razdoblju Vuković redovito i uspješno izlaže u domovini i inozemstvu (New York), a u nizu prikaza u tiskanim i elektroničkim medijima uvrštava ga se u ‘epicentar’ i na ‘vodeće pozicije hrvatskog slikarstva’ (likovna kritičarka Vjesnika Marina Tenžera). „

Davor Vuković, rođen 1951. godine, slikar i književnik, dobitnik Plakete grada Zagreba za slikarstvo (1985.) i Plakete grada Zaprešića za književnost (2004.), ostvario je, u više od dvadeset godina umjetničkog rada i djelovanja, pedesetak samostalnih izložbi u zemlji, te je predstavljao Hrvatsku u Lyonu, Londonu, Zürichu i New Yorku, u rasponu od 1999. do 2010. godine. Do sada su izišle četiri njegove autorske grafičke mape. U 2009. sudjelovao je na međunarodnoj izložbi svjetski etabliranih slikara u prestižnoj njujorškoj „Ico Gallery“ gdje je bio autor mjeseca svibnja. 2010. predstavljena je u muzeju „Mimara“ monografija o njegovom životu i radu, kao slikara i pisca. Riječ je posljednjem djelu te vrste u opsežnom pisanom opusu Darka Glavana, posmrtnog dobitnika Porina za životno djelo. Urednik monografije je akademik Tonko Maroević.

2010. ponovo je izlagao u New Yorku, na prvom „Inter Imago New York“u „MC Gallery“ na Manhatnnu i ponovno u Ico Gallery na Celsea, New York. Također , zajedno s Elisabeth Ochsenfeld iz Heidelberger Akademie, izlaže u „Art Museumu” u Temišvaru u Rumunjskoj, te zajedno s renomiranim svjetskim umjetnicima izlaže u koncertnoj dvorani „Warmia and Mazury“ u Olsztynu, u Poljskoj,.

2004. izišla je njegova prva zbirka pjesama pod naslovom „Gatara“, u nakladi Matice Hrvatske – Zaprešić, a 2007. objavljena mu je druga zbirka pjesama „Oslanjam se na tišinu“u izdanju NakladeCeres. Od 2006. godine pridruženi je član Hrvatskog društva skladatelja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i LIKUM-a.

Linkovi:
 
 
Akademija-Art.hr
28.06.2010.