Skip to content

Damir Medvešek: Presjek

Galerija MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, Zagreb

Damir Medvešek
Presjek
Od 17. 06. (u 19.00 sati) do 26. 06. 2010.

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, 17. lipnja 2010. godine, otvara se samostalna izložba slika akademskog slikara iz Zagreba Damira Medvešeka, pod nazivom Presjek. Izložba je organizirana u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, a u suradnji s Udrugom likovnih umjetnika Fortuna-ART, čiji je Damir Medvešek član.


Na otvorenju izložbe nastupit će Divna Šimatović s kraćim glazbenim programom na klasičnoj gitari.

Damir Medvešek se predstavlja s dvadesetak ulja na platnu iz serije posvećene Giocondi. To je svojevrsna mini-retrospektiva kojom će prikazati presjek kroz svoj umjetnički rad u zadnjih 10-15 godina. O njegovom ciklusu Gioconde Josip Škunca je još 2006. napisao: …“Damir Medvešek primjer je slikara koji stvara s odgovornošću prema naslijeđu majstora što su otkrili začudne svjetove slikarske misli i osjećaja. Još nije sve iscrpljeno. Svaki obdareni pojedinac koji uči i napreduje tendira prema sebi svojstvenu razlučivanju i posvajanju u svijesti o vlastitu vremenu, kao i povijesti.

Zašto bi to bilo manje vrijedno od pukog koncepta bez uporišta u metjeu? Nije li moderna Gioconda također tajanstvena, poput one jedinstvene Leonardove? Ona je vječna nedokučivost duševnih dubina, eno je gdje kao sfinga bdije nad svim što je bilo i nad svim što će biti. Giocondu vidimo i u suzama, ali i s ružom koja simbolizira kalež života, dušu, srce i ljubav. O ženi mački da i ne govorimo. No, pozivanje na Leonarda da Vincija koji je tjelesnim osvojenjima kvatročenta nastojao dodati psihološka, samo je početna pozicija za individualizirano slikarsko djelovanje, što sintetizira i određena druga iskustva tvoreći sučeljavanja, neku svoju secesiju…“

Damir Medvešek je rođen 1959. godine u Zagrebu, gdje se i školovao. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u školskom centru „Ruđer Bošković“, završivši strojarski smjer, a na Višoj tekstilnoj školi završava dizajn odjeće i tekstila. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1997. u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača. Sustavno izlaže od 1985. godine. Zaposlen je na mjestu glavnog slikara u slikarnici zagrebačkog HNK. Od 2003. stručni je suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je više umjetničkih udruga.

Zrinka Pillauer Marić, prof.

10.06.2010.