Skip to content

CrOz – Festival australsko-hrvatskog prijateljstva

Nikica Šarić
nikica_saric@yahoo.com

CrOz – Festival australsko-hrvatskog prijateljstva
Od 11. do 14. studenoga 2011. godine, Federation Square, Melbourne

Tijekom mjeseca studenoga u Australiji će se održati CrOz Festival. Riječ je o umjetničkoj, kulturalnoj, modnoj, glazbenoj, sportskoj, gastronomskoj i turističkoj manifestaciji. 


Tematika festivala objedinjuje predstavljanje dviju kultura; australske i hrvatske sa ciljem iskazivanja uzajamnog prijateljstva, koje će se održati u pet australskih gradova: Melbourneu, Sydneyu, Geelongu, Adelaideu i Perthu.

Akronim CrOz je znak simbioze, kao što i samo ime kazuje, Hrvatske (Cro) i Australije (Oz) – i obratno. Dvosmjernost značenja akronima CrOz-a se podrazumijeva!

Festival je namijenjen multikulturalnoj publici grada Melbournea i inozemnim posjetiteljima svih dobnih skupina i podrijetla; posebno onima koji znaju cijeniti drugačije oblike umjetničkog i kulturalnog izražavanja. Sadržaj dramskih predstava bit će ponuđen na engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom i hrvatskom jeziku.


Festival je neprofitabilan, te će sav prikupljen novac ravnomjerno biti doniran jednoj od institucija u Republici Hrvatskoj, te australskoj Wirrpanda zakladi, koja se brine o mladim Aboridžinima. Svi zainteresirani moći će donirati novac putem CrOz internet stranice. Na stranici će se bilježiti sva zbivanja vezana uz predstojeći festival, kao i mogućnost sponzoriranja samog Festivala. Dobrodošli su i sponzori iz Hrvatske.


Melbourne

Na CrOz Festivalu će participirati različite persone iz javnog života, koje će svojim doprinosom uveličati manifestaciju CrOz Festivala.


Iz Hrvatske će svoj doprinos dati glazbena skupina Meritas, likovna umjetnica Dijana Nazor, sa projektom Međunarodnog festivala umjetničkih zastavica i  izložbom ribica/objekata Morska oaza, te će održati nekoliko likovnih radionica za djecu i odrasle, spisateljica Sanja Pilić će održati dječje radionice povezano sa temom hrvatskog jezika. Dobitnica je 
nagrade Grigor Vitez za djela "O mamama sve najbolje" (1990.) i "Sasvim sam popubertetio" (2002.) te nagrade Ivana Brlić-Mažuranić za djela "Mrvice iz dnevnog boravka" (1995.) i "Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije" (2001.) te nagrade Mato Lovrak za djelo "Što mi se to događa?" (2007.). Roman "Jesam li se zaljubila? dobitnik je Časne liste IBBY- ja za 2008. godinu. 2010. godine dobila je nagradu "Kiklop" za roman "Hoću biti posebnaaaaa!"

CrOz Festival će uveličati predavanje o hrvatskom jeziku od strane prof. dr. sc. Diane Stolac. Na Festivalu će sudjelovati kazališna skupina Bacači Sjenki.

Bacači Sjenki su neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti posebice u području njihove primjene u Urbanim prostorima. Njeno sjedište je u 
ZagrebuHrvatska.

Osnovali su je 2001. godine intermedijalni umjetnici 
Boris BakalKatarina Pejović i Željko Serdarević, a u njoj djeluju i s njom surađuju Stanko JuzbašićVanja Žanko, Srećko Horvat i mnogi drugi.

Na CrOz Festivalu će sudjelovati etno butik Mara, sa predstavljanjem tradicionalnih odjevnih predmeta, koji će se isticati glagoljičkim ispisima na svojoj površini.

Vesna Milković se dugi niz godina bavi kreiranjem odjevnih predmeta i suvenira koji u svojoj naravi objedinjuju hrvatske tradicijske motive, starinsku tehniku ručne izrade i suvremeni dizajn.

Manifestaciju CrOz Festivala će obilježiti Gudački kvartet Rucner u sastavu: Sidonija Lebar, Ana Paula Knapić Franković, Dragan Rucner i Snježana Rucner.

Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima).

Program CrOz – Festivala australsko – hrvatskog prijateljstva će involvirati izbor od dva nedavno producirana i objavljena filma, dostupna putem suradnje sa Pula Film Festivalom.

Na Festivalu će prisustvovati nekoliko folklornih udruga iz hrvatske zajednice, koji će plesati i održati interaktivni prikaz na Federation Squareu u Melbourneu.

Takoder će sudjelovati Australci hrvatskog podrijetla, među njima bih smo trebali istaknuti dizajnerice Nikolinu KučanRosemary Masic, make-up artisticu Blanku Dudas, hrvatskog slikara Charlesa Billicha, modnog dizajnera, umjetničkog imena Joe, te brojne uzvanike iz društvenog, sportskog, ugostiteljskog i medijskog života.


Adelaide

Charles Billich: http://www.billichgallery.com


Bio je službeni umjetnik velikog broja sportskih i kulturnih događanja poput utrke Formule 1 u Melbourneu 
1996. godine, kandidature Pekinga za Olimpijske igre i službeni umjetnik Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Bio je službeni umjetnik olimpijskih ekipa SAD-a i Australije, na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, u Sydneyu 2000. godine, u Ateni 2004. godine i Pekingu 2008. godine. Sudjelovao je u obilježavanju 100. godina Nobelove nagrade 2001. godine.

Imao je izložbe slika u sjedištu 
Ujedinjenih naroda u New Yorku 2004. i 2006. godine, u Pekingu u sklopu Olimpijskih igara 2008. godine i u mnogim drugim gradovima širom svijeta poput Tokija, Rima, Hong Konga, Londona, Moskve, Melbournea, Sydneya.

U Hrvatskoj je imao izložbe u 
Zagrebu 1994. godine i u Lovranu 1998. godine. Njegove slike nalaze se u muzejima i galerijama širom svijeta npr. u Vatikanu, u Olimpijskom muzeju u Lausanneu, u Muzeju Crvenog križa u Ženevi, u zgradi Ujedinjenih naroda u Ženevi, u zgradi japanskog parlamenta, te u hramu Shaolin u Kini.

Nalaze se i u Gradskom poglavarstvu 
Rijeke, u hrvatskoj ambasadi u Canberri i u australskoj ambasadi u Zagrebu.

Naslikao je i ciklus slika posvećen hrvatskim znanstvenicima poput 
Ruđera BoškovićaSlavoljuba PenkaleNikole TesleFausta Vrančiča i dr. Slikao je i bl. Alojzija Stepinca, papu Ivana Pavla II. i papu Benedikta XVI.

Dobio je velik broj nagrada, uključujući titulu počasnog građanina 
Atlante, počasni doktorat Američke sportske akademije, nagrade u Australiji, Italiji, Kini i drugdje. O njemu je napisan veći broj knjiga. U Kini su objavljene poštanske marke s motivima njegovih slika. Bio je prijatelj pape Ivana Pavla II., a druži se s mnogim glumcima i političarima poput Billa Clintona i Nelsona Mandele.


Geelong

Sudionici Festivala iz Australije (Melbournea), uz goste iz Hrvatske, su druga i treća generacija uspješnih Hrvata. Charles Billich, priznat i poznati hrvatsko – australski umjetnik osmislio je logo Festivala.


Na CrOz Festivalu će sudjelovati ugostiteljski objekti sa hrvatskim prizvukom: Raguza, Dalmatino i Mediteraneo, koji će ponuditi hrvatsku gastronomsku lepezu izvornih kulinarskih jela.

CrOz Festival će posredovati u promociji australskog rugbya i footya. Zabilježeni su počeci suradnje između Australije i Hrvatske sa misijom približavanja navedenih sportova mladima i široj publici, koja bi pratila ove dinamične sportske događaje.

U Hrvatskoj postoje slijedeći sportski klubovi: Zagreb Hawks Aussie Rules Football Club, Agram Power, Kaptol Saints, Velika Gorica, Bombers i Zagreb Giantsi.

Hrvatski iseljenici su ostavili značajan trag u promociji europskog nogometa. U Australiji egzistira 35 hrvatskih aktivnih nogometnih klubova, od kojih su najznačajniji:
Canberra FC, HNK O’Connor Knights, Sydney United, Hurstville ZSC, South Coast United, Rocklea United FC, Gold Coast Knights, Adelaide Raiders, Whyalla Croatia, Glenorchy Knights, Prospect Knights FC, Melbourne Knights, St Albans Saints, North Geelong Warriors, Chelsea Hajduk, Irymple Knights, Western Knights, Fremantle Croatia i Gwelup Croatia.


Perth

Nikica Šarić je svoje obrazovanje ostvario na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, stekavši akademski naslov: magistar struke, osobitu pozornost posvećuje humanističkim znanstvenim disciplinama. Tijekom studija sudjeluje na brojnim stručnim simpozijima i seminarima interdisciplinarnog karaktera.
Nakon studija upisuje poslijediplomski specijalistički studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Izvršenjem svih obveza i završetkom studija ostvaruje akademski naslov: sveučilišni specijalist ekonomije – usmjerenje Menadžment trgovine.
Bavi se teoretskim područjem umjetnosti, fotografijom, snimanjem zanimljivih manifestacija, pisanjem putopisa, koje će redovito objavljivati na Akademija Art internetskom portalu. Poznaje engleski, njemački, španjolski i talijanski na aktivnoj razini, te francuski i portugalski na pasivnoj razini.

Zasigurno će biti mnogo manifestacija koje će biti vrijedno zabilježiti objektivom i adekvatno ih predstaviti hrvatskoj populaciji. Uvjereni smo kako će redovite reportaže i vijesti, potkrijepljene fotografijama sa svojom kvalitetom i sadržajnosti dati posjetiteljima internetskog portala Akademija Art lijep spektar iskustava.

 

Informacije o CrOz Festivalu moguće je pronaći na svjetskim društvenim mrežama: Facebook, Twitter, LinkedIn, deviantART, Academia.edu, Bebo, My Space i Flickr, na kojima je moguće pronaći najnovije informacije, koje su povezane sa aktualnim događajima na CrOz – Festivalu hrvatsko – australskog prijateljstva.

Akademija-Art.hr
04.10.2011.