croatia airlines

Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa štrajkaju od jutros u šest sati. Otkazana su 24 leta, a 22 leta odrađuju druge kompanije

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu potpisao je novi kolektivni Ugovor s Upravom Croatia Airlinesa te su odustali od štrajkanja.

Prema priopćenju iz tvrtke postignuto je kompromisno rješenje koje se odnosi na plaće, zadržavanje dijela materijalnih prava vezanih za otpremnine te smanjenje broja radnika koji će biti zbrinuti u programu restrukturiranja.

Novi kolektivni ugovor za sada još nisu potpisali Sindikati pilota i kabinskog osoblja.

Pregovori koji su u ponedjeljak navečer trajali satima za sada nisu urodili plodom što se tiče dogovora Uprave sa sindikatima pilota i stjuardesa. Oni su ujutro u 6 sati krenuli u štrajk, koji će prema najavama, trajati do ispunjenja zahtjeva.

Stotinjak stjuardesa i pilota pojavilo se ispred zgrade Uprave. Paralelno, nastavljeno je pregovaranje.

“Nekakvih pomaka je bilo. Ali mi smo od jutros u šest sati u štrajku. Kao što smo u najavi rekli, tijekom štrajka smo potpuno otvoreni za pregovaranje”, rekao je to Soundsetu u utorak rano ujutro predsjednik Sindikata prometnih pilota Zoran Bilić.

Podsjećamo, sindikati traže prvenstveno zadržavanje prava iz isteklog kolektivnog ugovor. Na izravan upit je li Uprava omekšala svoj stav po pitanju, Bilić odgovara:

“Oko nekih stvari stavovi nisu toliko različiti. Ipak, prerano je govoriti postoji li šansa da se danas štrajk okonča”, dodaje Bilić.

Komentirajući izjavu ministra Hajdaša-Dončića da štrajkovi guraju Croatiju Airlines u propast, Bilić je dodao da je i njima, ali i Upravi u interesu očuvanje hrvatskog nacionalnog avio prijevoznika.

Popis otkazanih letova možete pročitati ovdje.

Obavijest Croatia Airlinesa

U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti:

– potpuni povrat novca za neiskorištene karte

– djelomični povrat za djelomično iskorištene karte

– potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife

– u tom se slučaju ne isplaćuje novac nego se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatije Airlinesa (MCO).

Sve detaljnije informacije mogu se dobiti u Kontakt-centru na besplatnom broju telefona 0800 77 77 te na brojevima 062 500 505 i +385 1 6676 555. Radno je vrijeme Kontakt-centra za trajanja štrajka je od 7 do 21 sat. Koji letovi će biti otkazani možete pogledati u našim fotografijama.

Hajdaš-Dončić: Pozivam na razum

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić jutros je u Splitu prilikom obilaska završnih radova u Luci Split komentirao štrajk u Croatia Airlinesu.

“Ljudi imaju pravo štrajkati, to je legitimno pravo sindikata. Isto tako pozivam ih na razum jer opstanak Croatia Airlinesa i završetak plana restrukturiranja nije moguće bez odricanja od nekih prava. CA koliko uprihodovi toliko može trošiti. Pozivam na realnost i pozivam da učine svi dodatni napor da se tvrtka sačuva”, rekao je on. (Soundset.hr)