Skip to content

Crkva Milanoviću: Nemojte nam dolaziti ni za Božić na misu!

Sisački biskup mons. Vlado Košić odgovorio je uime Crkve, nakon gotovo dva mjeseca, na nedolazak premijera Zorana Milanovića na misu za domovinu na Dan državnosti u crkvu sv. Marka i na premijerovu izjavu da će na misu ići samo na Božić, jer je to pučki blagdan

 
Dakako, ne spominjući samog premijera, ali očito misleći upravo na njega.
– Kada bi se, recimo, naši predstavnici odrekli svoje prijetvornosti, pa ne bi govorili: Mi smo nevjernici, mi nećemo ići na misu za domovinu, mi ćemo ići na misu na Božić! Što oni time poručuju? Da nas vjernike preziru i vrijeđaju. To je pokušaj nasilne ateizacije našega hrvatskog društva, što je nedopustivo. Pa kada bi oni trebali biti na nekoj misi ako ne kad se njihov narod – koji oni predstavljaju, a koji je većinom vjernički – moli za domovinu – rekao je biskup Košić u Kloštar Ivaniću na proglašenju prvog marijanskog svetišta u Sisačkoj biskupiji i zapitao se “zar je za njih misa na Božić odlazak na proslavu narodnih običaja”.

– Ako tako misle, tada ih molimo: Nemojte nam dolaziti ni na Božić na misu, jer za nas su naši blagdani otajstva vjere, a ne narodni običaji! Nikome nije uskraćen pristup u crkvu, ali je za sudjelovanje u liturgiji potrebna barem želja vjere. Stoga bi već jednom bilo najbolje prestati s tom praksom da nevjernici dolaze u prve redove na misu, a ne znaju se ni prekrižiti. Neka dođu u crkvu razgledavati umjetnost, ali izvan liturgije – poručio je biskup Košić, dodavši da “sila Boga ne moli”.

– Ako se netko smatra velikim, pa se ne želi pokloniti većemu, tj. Bogu, taj nema što raditi u crkvi. Samo maleni, potrebni Božjeg milosrđa, dobrodošli su u crkvu, i grešnici koji se kaju, poput onog carinika, neka ispunjaju dom Božji. Sve je drugo gluma i nepotrebno – poručuje sisački biskup i predsjednik Komisije Iustitia et pax HBK.

Foto: Marko Prpić/Pixsell
Izvor: Darko Pavičić/Vecernji.hr

Akademija-Art