Civili otrovani kemijskim oružjem – više od tisuću mrtvih

sirija otrovi

sirija otrovi

Sirijski oporbeni aktivisti optužili su režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da je nervnim plinom napao područja pod kontrolom pobunjenika u blizini Damaska – mjesta Ain Tarma, Zamalka i Jobar

BBC javlja da je broj žrtava veći od 650, a vođa sirijske oporbe George Sabra izjavio je na konferenciji za novinare u Istanbulu da je poginulo više od 1.300 ljudi.
Prema medicinskim izvorima mnoge od žrtava su žene i djeca. Stigli su s proširenim zjenicama, hladnim udovima i pjenom na ustima što su tipični simptomi žrtava nervnog plina.

Sirijske vlasti opovrgnule su upotrebu kemijskog oružja u napadima na predgrađe Damaska. Informacije o korištenju kemijskog oružja u Guti potpuno su lažne, prenijela je tiskovna agencija Sana optuživši satelitske tv mreže, posebice Al-Jazzeru za podupiranje terorizma i objavljivanje neutemeljenih informacija.

Sirijske vlasti već su dvije godine pod optužbama pobunjenika i aktivista za korištenje kemijskog oružja, a u Siriji se od nedjelje nalazi tim UN-ovih stručnjaka koji bi trebao utvrditi činjenično stanje s tim u vezi. No, inspektori bi trebali obići i druge lokacije, uključujući grad na sjeveru zemlje Kan al-Asal, gdje je u ožujku ubijeno 26 ljudi.

Video snimke koje pokazuju ljude, uključujući djecu, kako se grče, druge koji su očito nepokretni ili s dišnim problemima djeluju autentično, no nije ih bilo moguće provjeriti, navodi BBC. Prema riječima stručnjaka za kemijsko-biološko oružje upotrebu bilo kojeg takvog agensa moguće je utvrditi u razdoblju dva do tri dana ili čak unutar tjedan dana.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će večeras izvanredni sastanak zbog navodnog napada kemijskim oružjem u Siriji. Ako se napad potvrdi, to bi bio najteži slučaj napada kemijskim oružjem na svijetu u nekoliko posljednjih desetljeća, pišu agencije. Europska unija pozvala je na ‘temeljitu i trenutnu’ istragu navodnog kemijskog napada. (Foto: Reuters/PIXSELL, HRT)