Branko Lustig: ‘Na sramotu u Kninu trebao je reagirati državni vrh, ali tako je to u ovoj zemlji’

‘Kakvu kvalifikaciju ima pročelnik školstva u Zadru, kakvu pak gradonačelnica Knina, i, na kraju krajeva, očevi koji kažu da film ne valja, a film je, za prikazivanje učenicima svuda u svijetu, odabrao UN?!’

– Naravno da ću nastaviti! Jedan je svećenik u Njemačkoj, evengelist rekao: "Kad su dolazili po komuniste, ja nisam ništa rekao, jer nisam komunist. Kad su dolazili po Židove, ja nisam ništa rekao, jer nisam Židov. Kad jednog dana budu dolazili po mene, nitko neće moći ništa reći, jer više nikog neće ni biti". Tako je to u ovoj zemlji. U ovoj zemlji nitko na ovo s Kninom nije ragirao. Iz državnog vrha nitko nije reagirao. Ministar školstva trebao je, onako kako je išao u Kaštele, objasniti ljudima što je na stvari, i o ovome nešto javno reći, barem rečenicu. Jer ovo je daleko veće zlo. Isto to jutro, kad se Knin dogodio, na TV-u je bio prilog o tome kako svaki drugi učenik viših razreda u Hrvatskoj uopće ne zna što je holokaust! To je opasnost koja je počela baš ovako – s gospodarskom krizom, štrajkovima, obustavom rada, akumuliranim nezadovoljstvom Nijemaca. Zar ne vide da tu djecu treba početi odgajati!? Zato ja hodam uokolo i govorim djeci o holokaustu, i sad mi i to hoće zabraniti. Pa gdje smo mi!? – pita se redatelj Branko Lustig u intervjuu za Novi list..

Podsjetimo, Lustiga je u Kninu dočekala prazna dočekala prazna dvorana kada je trebao održati edukacijsko predavanje o holokaustu i prikazati svoj dokumentarni film "Posljednji let Petra Ginza" . Bojkot se dogodio dan nakon što je Lustig pred zadarskim učenicima osnovne škole kazao da Bog ne postoji "jer ne bi dopustio holokaust i pokolj u Srebrenici" što je naljutilo učenike, ali i njihove roditelje.

– Sramotno je da nisu pustili djecu da dođu. Neću spominjati nikakva imena, ali interesantno je da u svim kontinentalnim gradovima koje sam do sada posjetio s filmom, i pričao o holokaustu, nije bilo problema. Čim sam došao dolje, nastali su problemi – kazao je Lustig.

Na pitanje kako se osjećao kad je trebao ući u dvoranu pred 350 najavljene djece, a unutra nije bilo nikoga, Lustig je kazao "Popišano!".

Posebno su ga naljutile izjave kninske gradonačelnice Josipe Rimac, koja je poručila da neće dozvoliti da se u njenom gradu govori protiv Boga.
– Kakvu kvalifikaciju ima pročelnik školstva u Zadru, kakvu pak gradonačelnica Knina, i, na kraju krajeva, očevi koji kažu da film ne valja, a film je, za prikazivanje učenicima svuda u svijetu, odabrao UN?! – pita se Lustig.
Lustig je dodao da su za ovaj slučaj čuli mnogi ljudi diljem svijeta, a ističe da mu je pisao i sam Steven Spielberg, pozivajući ga da se vrati u Los Angeles.

Foto: Luka Gerlanc/CROPIX