Skip to content

Božo Ljubić: Uspostavljanje hrvatske federalne jedinice je rješenje za BiH

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je, u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" od ponedjeljka, da bi uspostava većinske hrvatske federalne jedinice unutar Bosne i Hercegovine vodila rješenju dvadesetogodišnje krize koja je rezultat nerješive formule uspostavljene u Daytonu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda
"Glavni problem je u tome zašto netko sumnja da bi Hrvati blokirali Bosnu i Hercegovinu ako bi imali federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. Zašto je i sama pomisao da Hrvati imaju entitet s hrvatskom većinom opasna za BiH, a normalno da Srbi i Bošnjaci imaju po jedan entitet sa svojom većinom, a vlast jednako dijele u distriktu Brčko, gdje Hrvati ponovno nisu ravnopravni", rekao je za "Oslobođenje".
U protivnom će, dodao je Ljubić, neriješavanje unutarnjih problema s izjednačavanjem prava tri konstitutivna naroda voditi k raspadu Bosne i Hercegovine.
Po njegovim riječima, BiH nije u krizi samo od posljednjih izbora 2010. godine nego da je to trajno stanje uspostavljeno od Daytona 1995. godine.
Bosna i Hercegovina sastavljena je od dva entiteta, hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH u kojoj dominiraju Bošnjaci te Republike Srpske.

Izvor: Hina

Akademija-Art