Skip to content

Bjelovar – I. Barišić Tomšić: Stabla i ptice

Školska knjižnica Medicinske škole i Komercijalne i trgovačke škole, Bjelovar

Ivana Barišić Tomšić
Izbor iz ciklusa „Stabla i ptice
Od 21. 10. do 15. 11. 2010.

Pogledajte galeriju radova!

Mjesec hrvatske knjige ove je godine u znaku Međunarodne godine biološke raznolikosti. U školskoj knjižnici Medicinske škole i Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar u Mjesecu hrvatske knjige pripremaju se raznovrsne aktivnosti i programi, a posebno nas raduje nastavak izložbenih aktivnosti. U našoj školskoj knjižnici dosad su izlagali zavičajni likovni umjetnici, a u četvrtak 21. listopada 2010. u 18 sati otvaramo izložbu akademske slikarice Ivane Barišić Tomšić. Ivana će se predstaviti izborom slika iz ciklusa „Stabla i ptice“. Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga, a moći će je razgledati, osim učenika i djelatnika naših škola, svi zainteresirani građani.

Ivana Barišić Tomšić rođena je 9. kolovoza 1981. godine u Bjelovaru. Srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu završila je 2000. i upisala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 2005. na klasi profesora Zlatka Kesera. Godine 2005. zapošljava se u Osnovnoj školi Čazma kao učitelj likovne kulture. Članica je HDLU-a. Samostalno je izlagala u Bjelovaru, Zagrebu, Čazmi i Garešnici ostvarivši nekoliko slikarskih ciklusa, a brojne su skupne izložbe na kojima je sudjelovala. Također se uključuje i u rad likovnih kolonija i radionica. Godine 2003. nagrađena na skupnoj izložbi „Moj doživljaj muke“ u galeriji Kristofor Stanković u Zagrebu.

O ciklusu „Stabla i ptice“ likovna umjetnica i profesorica Irena Jukić Pranjić je napisala: „Motivi prisutni na Ivaninim slikama za nju znače početak igre čiji je cilj uspostaviti smislenu likovnu cjelinu ispripovijedanu raskošnim jezikom likovnog govora. Očito je da je centar Ivanine usredotočenosti likovnost, dok svi nabrojani motivi imaju ulogu veznih igrača koji omogućavaju kompozicijskim silnicama pun pogodak. Svoju samostojnost motivi podređuju cjelovitosti slike. U igri se figuracija postojano zadržava, pa se stvorenim prizorima nagovještava želja da se u slici osim govora likovnih elemenata (likovnog pripovijedanja) zadrži i nit ispovijedanja. Intuicija koja Ivanu vodi kroz likovno istraživanje, vodi je i u kombinatorici simboličkih odnosa među motivima. Prizori stvoreni na njenim slikama neodoljivo me navode na odgonetanje, traženje značenja, otkrivanje skrovite priče, čija je radnja usmjerena na snovitu raskoš podsvijesti. U prizorima ciklusa najizraženija je figura čovjeka. Predstavljena kroz obris, ona stvara siluetu čija identifikacija nije jasna, što je u startu čini misterioznom. Zagonetnost siluete, nedefiniranost objekta ostavlja promatraču prostor za poistovjećivanje. Ova se silueta nudi kao pozicija iz koje i promatrač i slikar zadiru u prostor slike. Na slikama vidim pogled uperen iz siluete, koji poput projektora snopom svjetlosti obasjava prostor ispred sebe. Pogled osvijetljen svjetlom vlastite svijesti naglašava fokusiranost siluete na proces stvaralačkog promatranja. Onog koje nije puko, pasivno gledanje već u procesu promatranja proučava i vidi…“

Knjižničarke:

mr. Zorka Renić, Tatjana Kreštan, prof.

Akademija-Art.hr
15.10.2010.