Skip to content

Bjelovar – Arhivske zbirke Hrvatskoga školskog muzeja

Tatjana Kreštan
tatjana71@yahoo.com

Knjižnica Komercijalne i trgovačke škole, Bjelovar
Školski dokumenti arhivske zbirke Hrvatskoga školskog muzeja
od 05. 10. 2011. (u 18.00 sati)

Organizatori: Hrvatski školski muzej i Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
Autorica: Sonja Gaćina Škalamera, muzejska savjetnica, arhivistica i voditeljica Arhivske zbirke HŠM-a

Hrvatski školski muzej (Zagreb) svoju je 105. obljetnicu postojanja obilježio izložbom pod nazivom ŠKOLSKI DOKUMENTI Arhivske zbirke Hrvatskoga školskog muzeja. Njen specifični postav omogućuje joj pokretljivost pa je u suradnji s Komercijalnom i trgovačkom školom Bjelovar u povodu Svjetskog dana učitelja (5. listopada) postavljena ova izložba kako bi je mogli razgledati učenici, profesori i djelatnici naših škola, kao i svi zainteresirani Bjelovarčani.

U prosvjetnoj djelatnosti uopće i u radu odgojno-obrazovnih ustanova nastaje školska/pedagoška dokumentacija – niz raznovrsnih dokumenata nastalih odgojno-obrazovnom djelatnošću, nastalih iz rada škole, nastavnika, učenika. Pedagoška dokumentacija dijeli se na školsku dokumentaciju (normativni akti, dokumenti o radu škole kao odgojno-obrazovne ustanove) i razrednu/pedagošku dokumentaciju (evidencijska dokumentacija o učenicima i ostvarivanju programa, dokumenti koji se izdaju učenicima).
Izložba obuhvaća primjere školskih dokumenata učenika i studenata: svjedodžbi, pohvalnica, učeničkih knjižica, iskaznica, indeksa i diploma iz Arhivske zbirke Hrvatskoga školskog muzeja. Dio izložaka odnosi se na razdoblje do 1918. godine – razdoblje razvoja unutar austrijskog i ugarskog državnog i školskog sustava, a dio na razdoblje od 20-ih godina 20. stoljeća do 2006. godine, razdoblje promjena nekoliko državno-političkih sustava i školskih ustroja. Kao manje cjeline prezentirane su svjedodžbe obrazovanja učiteljica i učitelja. U drugoj polovini 20. stoljeća promjene u školskom sustavu Hrvatske su u pojedinim razdobljima vrlo temeljite, a nastale promjene u nastavnim planovima i programima, nazivima i vrstama škola te sjecanju stručne spreme zabilježene su i u školskim dokumentima. Ovom izložbom autorica Sonja Gaćina Škalamera željela je prikazati kontinuitet i stalnost osnovnih školskih dokumenata i istovremeno niz raznovrsnih mijena u školstvu Hrvatske kroz protekla dva stoljeća koje su se odrazile kako sadržajno tako i formalno u školskim dokumentima.
Djelatnici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar dali su svoj doprinos ovoj izložbi istražujući stare školske dokumente prijatelja, rodbine i sugrađana. Tako će se na izložbi moći vidjeti svjedodžbe bjelovarske gimnazije iz 1884., 1895., 1941. i 1943., niže pučke škole u Velikoj Pisanici iz 1917., osnovne škole u Novoseljanima iz 1932. i 1940. i drugi dokumenti.

Akademija-Art.hr
03.10.2011.