Skip to content

Birališta otvorena od 7 sati: Danas se održava drugi krug lokalnih izbora

biralista

Od 7 sati otvorena su birališta u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine, u kojima se u drugom krugu lokalnih izbora biraju čelnici za sljedeće četiri godine

Do 11 sati glasovalo je 11,45 posto birača

Za sada nisu zabilježeni problemi, no iz GONG-a su još jučer upozorili da većina kandidata krši izbornu šutnju. Podsjećamo, zabranjena je svaka promidžba, objavljivanje privremenih rezultata i procjena, kao i nagovaranje birača da glasuju za određene kandidate.

“Bilo je puno kršenja izborne šutnje. Molimo kandidate da se suzdrže od takvog ponašanja”, poručio je Dragan Zelić iz GONG-a.

Bira se ukupno 19 gradonačelnika u gradovima.

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek četiri su velika grada koji trebaju dobiti gradonačelnike. Gradonačelnike bira još 15 većih gradova – Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula. Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska, Osječko-baranjska županije su koje u drugom krugu biraju župane.

Građani, njih nešto više od 3,3 milijuna mogu glasovati do 19 sati na 5,5 tisuća biračkih mjesta.

GONG: Manje nepravilnosti nego u prvom krugu

Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro do 11:00 sati uglavnom prolazi uz manji broj kršenja izbornog procesa od strane različitih stranaka i kandidata. Nepravilnosti je do sad, čini se, manje u odnosu na prvi krug izbora.

Dojave građana i promatrača najčešće su se odnosile na kršenja izborne šutnje i izravno agitiranje:

– zvanje i nagovaranje birača da glasaju za određenog kandidata (u općinama Miklauš i Kraljevec na Sutli; u Otočcu (nezavisni kandidat Stjepan Kostelac); u Našicama (HDSSB); u Vukovaru (SDP); Slavonskom Brodu (HDZ,HSP AS i HSLS); u Pirovcu (kandidat HSS-a Ante Šparica); u Osijeku (stožer kandidata Ivice Vrkića);

– prijevoz građana do biračkog mjesta (HDZ u Maloj Subotici i Petrinji);

– slanje sms poruka (u Općini Korenica kandidat Pero Aračić te u Dubrovniku i Gračacu)

– vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali od strane stranačkih članova biračkih odbora i dojave strankama

– promidžbu na Facebooku (HDZ u Požeško-slavonskoj županiji; HSS u Novskoj)

– promidžbu putem plakata nedovoljno udaljenima od biračkog mjesta (Nikola Miletić kao kandidat grupe birača u općini Ražanac; SDP u Hrastelnici te HDZ u Ivanić Gradu;)

– promidžbu lecima (HDZ u Svetoj Nedelji, Plaškom i u Splitu; ; Marijan Pleše, kandidat PGS-a u Delnicama; kandidat grupe birača Nikola Miletić u Općini Ražanac, čije letke dijele djeca)

(Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)