Skip to content

Bilosnićeva stota knjiga i jubilej 45 godina stvaralaštva – Čestitamo!

BILOSNIĆU ČESTITKE ZA STOTU KNJIGU I JUBILEJ 45. GODINA STVARALAŠTVA

Književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću, povodom 45 godišnjice umjetničkog djelovanja, izdanja stote tiskane knjige i rođendana 18. siječnja, ovih su dana stigle čestitke s raznih strana, iz zemlje i inozemstva. Čestitke su stigle od više pojedinaca i institucija iz Hrvatske, Albanije, Makedonije i Mađarske.
Među čestitkama posebno se izdvaja ona predsjednika Društva hrvatskih književnika, gospodina Božidara Petrača, a koja glasi:

«Zadovoljstvo mi je u povodu 45. obljetnice Tvoga umjetničkog djelovanja i stvaralaštva izraziti iskrene čestitke u ime DHK i svoje osobno. Tvoj je pjesnički opus visoko ocijenjen i ovjenčan nagradom „Tin Ujević“. Tvoju prozu – u prvom redu roman Listopad – književna kritika vrjednuje kao vrsno dostignuće na temu Domovinskog rata. Tvoj je dosadašnji književni opus nezaobilazan prinos suvremenoj hrvatskoj književnosti. Dragi prijatelju, želimo da i ubuduće svojim stvaralaštvom djeluješ na dobro naše književnosti i kulture našega naroda».
Čestitku je Bilosniću poslala i gđa. Marina Kljajo Radić, predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Čestitku Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti u Dijaspori potpisuju mr.ph.sc. Dragan Hazler, predsjednik, Emilija Herceg, dopredsjednica i
Ilija Šikić, tajnik.

Bilosnićev jubilej objavljen je u više domaćih i stranih medija. Časopisi «Zrcalo», «Marulić» i «Zadarska smotra», kao i neka druga periodika, objavit će posebne priloge o Bilosnićevu stvaralaštvu. U Albaniji je ugledni časopis Poeteka objavio Bilosnićevu poemu »Tomori, Tomori», a albanski pjesnik Milijanov Kallupi svoju je zbirku «Jarost konja» u cijelosti posvetio Bilosniću.U Makedoniji je književnik Mustafa Spahiju posvetio 65 haiku svome kolegi po peru.

Uz knjigu dr. sc. Igora Šipića «Život na sudbini vulkana», posvećene Bilosnićevu stvaralaštvu, a koja se promovira 18.siječnja 2012. godine u Znanstvenoj knjižnici u Zadru (s početkom u 12 sati), tijekom jubilarne godine najavljeno je još nekoliko sličnih izdanja. Knjige kritika o književnom i slikarskom radu Tomislava Marijana Bilosnića najavili su i književni kritičari Đuro Vidmarović i Fabijan Lovrić.

Akademija-Art.hr

See also  Četvrti broj Jesenskih škafetina MGT: Dan grada i blagdan sv. Ivana