Bilosnić čitao radove iz svojih nagrađivanih i predvođenih zbirki

Na 20. Samoborskim haiku susretima «Darko Plažanin» i Danu hrvatske knjige u Zagrebu

 
Tomislav Marijan Bilosnić, Zadranin, jedan od najplodnijih hrvatskih književnika uopće, sudjelovao je ovih dana na dvije velike i značajne godišnje pjesničke manifestacije, na 20. Samoborskim haiku susretima i na Danu hrvatske knjige u Zagrebu, gdje se predstavio svojim pjesničkim radovima.
 
Na 20. Samoborskim haiku susretima «Darko Plažanin», upriličenim 21. travnja, Bilosnić se predstavio svojim haiku uradcima iz ciklusa «Afrika» pod naslovom  «Osamljeno drvo», ne temu četiri godišnja doba, a što je objavljeno i u ovogodišnjem jubilarnom zborniku. Kad je riječ o jubileju, spomenimo da je zadarski autor u Samoboru nastupio u sklopu svoga 45. jubileja umjetničkoga stvaralaštva kojega proslavlja tijekom ove godine, a što je bilo zasebno i istaknuto. Inače, Bilosnić je jedan od najredovitijih sudionika ove manifestacije, na kojoj je do sada sudjelovao više od petnaest godina za redom.
 
 

Sudionici 20. Samoborskih haiku susreta

Inače, ovogodišnji samoborski haiku susreti bili su posvećeni Marinku Španoviću (1955.-2011.), jednom od pokretača i duše Susreta, a o kojemu su govorili Jadranka Brnčić, Milan Žegarac Peharnik i Ivo Markulin, današnji voditelj susreta i urednik zbornika.

 

Enes Kišević, Tomislav Marijan Bilosnići Milan Žegarac Peharnik, na 20.Samoborskim haiku susretima

Društvo hrvatskih književnika, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora gospodina Borisa Šprema, obilježilo je dan vlastitog osnutka 22. travnja 1900. kao Dan hrvatske knjige. Uz svečanu sjednicu Upravnog odbora na kojoj je vrlo nadahnuto govorio predsjednik DHK gospodin Božidar Petrač, organiziran je i sedmosatni program interpretiranja književnih radova članova DHK, a koji su otvoreni nastupom Ivana Goluba, Tomislava Marijana Bilosnića, Vladimira Grossa, Branimira Bošnjaka i Tihomira Horvata. U programu DHK do ponoćnih sati nastupilo je pedesetak eminentnih hrvatskih književnika, među kojima i Zvonimir Balog, Joja Ricov, Marija Barbarić Fanuko, Marija Peakić Mikuljan, Jakša Fiamengo, Ljerka Car Matutinović, Arsen Dedić, Tito Bilopavlović, Pajo Kanižaj, Stjepan Šešelj, Stanka Gjurić, Stjepan Čuić, Nevenka Nekić, Tomislav Domović, Mile Pešorda, Ivan Babić i drugi.


Detalj s proslave Dana knjige u prostorijama DHK

Bilosnić se u programu Dana hrvatske knjige predstavio radovima iz svojih poznatih, prevođenih i nagrađenih  zbirki pjesama »Tigar», «Molitve», «Kuća», «Hrvatska ogrlica» i «Afrika».

Uvodna foto: Bilosnić čita u programu Dana hrvatske knjige u DHK

Z.D.

Akademija-Art