Skip to content

Bianca Matković nije znala za Fimi mediju i crni fond

bjanka matkovic-PXL

Bianca Matković, jedna od najbližih suradnica bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, posvjedočila je danas na suđenju u slučaju Fimi media kako nikada nije čula da Sanader spominje medijsku agenciju po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici, ali ni da ta tvrtka nikada nije radila za HDZ.

Sa Sanaderom sam, uz manje prekide, radila gotovo 15 godina i nikada nisam čula da je spominjao Fimi mediju, rekla je Bianca Matković, ističući da ni ona nije znala za tu tvrtku jer je sve marketinške poslove za HDZ radila tvrtka Masol.

Tvrdi da nikada nije čula ni za navodni stranački crni fond koji se, prema USKOK-ovim optužbana, punio milijunima kuna izvučenima preko agencije Fimi media iz državnih institucija i tvrtki. Nikada nisam čula da bi se novac trošio mimo računa, a za crnim fondom nije ni bilo potrebe jer je stranka imala dovoljno novca. Barem nas je tako obavještavao glavni tajnik, kazala je Matković.

Rekla je da su se mnogi lažno pozivali na Sanaderov autoritet i potvrdila da su, prema Sanaderovu naputku, svi HDZ-ovi dužnosnici te lokalne organizacije bili potpuno samostalni u radu. To se odnosilo i na stručne osobe poput blagajnika, rizničara i glavnog tajnika, kazala je Matković, pobijajući tako iskaze više svjedoka, među kojima su i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić te smijenjena blagajnica Branka Pavošević, koji su priznali sve USKOK-ove optužbe, kao i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.

Suprotno iskazima mnogih prije ispitanih svjedoka, Matković je kazala da vlasnicu Fimi medije nikada nije vidjela u stranci, Vladi ili na svečanostima poput otvaranja autocesta. Za Barišića je, pak, rekla da nikada nije mogao bez najave ući u Sanaderov ured, ali i da nije bio u krugu njegovih suradnika s kojima se družio i privatno.

Kazala je da je imovinsko stanje bivšeg premijera, kojemu se sudi u više korupcijskih afera, i prije ulaska u politiku bilo natprosječno, što je zaključila po životnom stilu, nekretninama i bogatoj umjetničkoj zbirci.

Jedna od najbližih Sanaderovih suradnica prije je ispitana u ovom slučaju kao svjedokinja tužiteljstva, koje je tvrdilo da je i ona bila jedna od osoba koje su dobivale novac iz HDZ-ova crnog fonda. No Matković je u srpnju prošle godine posvjedočila da joj novac, koji je u gotovini preuzimala na stranačkoj blagajni, nije bio isplaćivan za osobne potrebe, već da se radilo o akontaciji za troškove na terenu.

Suđenje se nastavlja 2. travnja, kada se očekuju Mate Mišo Kovač i Marko Perković Thompson, koje je, nakon što se 18. ožujka nisu odazvali pozivu obrane, na iduću raspravu pozvao sud, te Marko Širac i Vladimir Jordan.

Bianca Matković (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Izvor: HRT