Bečka filharmonija otvorila prvu europsku sezonu Zagrebačke filharmonije

Becka filharmonija 74

Becka filharmonija 74

Koncertom Plavog ciklusa i gostovanjem Bečke filharmonije pod dirigentskom palicom jednog od najcjenjenijih svjetskih dirigenata Lorina Maazela u petak, 27.9.2013. otvorena je nova, prva europska sezona Zagrebačke filharmonije. Bio je to jedan od najvećih kulturnih, a svakako i pretendent za najznačajniji glazbeni događaj godine u Hrvatskoj.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Miljenko Puljić pozdravio je prisutne prigodnim govorom na prvom ovosezonskom koncertu koji svojim značajem najbolje uvodi u sezonu ispunjenu kvalitetnim glazbenim programima, dirigentima i solistima.
Veleposlanica Republike Austrije, NJ.E. Andrea Ikić-Böhm podsjetila je na čast koja je Zagrebu ukazana dolaskom orkestra Bečke filharmonije kao najuglednijeg europskog orkestra. Republika Austrija i Austrijski kulturni forum u prvoj europskoj sezoni, postala je zemlja partner Zagrebačke filharmonije, a ta će se suradnja realizirati kroz više koncerata u sezoni na kojima će nastupiti austrijska svjetska dirigentska imena i solisti.

Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić u svom je obraćanju izrazio zadovoljstvo što upravo Bečka filharmonija otvara prvu europsku sezonu Zagrebačke filharmonije. Najbolji europski orkestar prepoznao je Zagrebačku filharmoniju kao partnera u oživljavanju europskog glazbenog duha i Zagreba kao nove europske metropole.

Koncert Plavog ciklusa Bečki filharmoničari pod vodstvom maestra Maazela otvorili su Suitom br.3 u G-duru Petra Iljiča Čajkovskog , a završili virtuoznom izvedbom 5. Simfonije u d-molu Dmitrija Šostakoviča.

Koncert nisu propustili niti glazbenici Zagrebačke filharmonije koji su došli podržati svoje austrijske kolege.
Svečanu atmosferu koncerta dodatno je uveličala dupkom ispunjena dvorana, a među uzvanicima bili su brojni predstavnici Diplomatskog zbora, ali i hrvatskog kulturnog, političkog i javnog života.

Posjetitelji su dugim pljeskom izrazili oduševljenje te pozvali maestra Maazela i Bečke filharmoničare na bis u kojem su odsvirali uvertiru Glinkine opere Ruslan i Ljudmila.

Zagrebačka filharmonija uz potporu generalnog sponzora Zagrebačke banke i Republike Austrije kao zemlje partnera time je učinila veliki korak u afirmaciji izvrsnosti i bila predvodnik u razvoju i ostvarivanju novih mogućnosti našeg društva u novom kontekstu pripadanja velikoj zajednici i obitelji zemalja Europske Unije.

Ako je suditi po koncertu otvorenja sezone, u njoj nas, baš kao što poručuje slogan Zagrebačke filharmonije, očekuje još ‘bezbroj glazbenih doživljaja’ i vrhunskih glazbenih užitaka!