Skip to content

Beč – Valie Export u Belvederu

Bečki Belvedere od 16. listopada ove do 30. siječnja iduće godine predstavlja izložbu pod nazivom „Vrijeme i Protuvrijeme" nastalu u čast poznate bečke konceptualne umjetnice Valie Export (građanskim imenom Waltraud Höllinger)

Riječ je o pionirki austrijske konceptualne umjetnosti čiji su radovi zastupljeni u zbirkama najvećih svjetskih muzeja poput Center Pompidou u Parizu, Tate Modern u Londonu, MOMA u New Yorku itd.

Vale Export se tijekom svog gotovo četrdesetogodišnjeg stvaralaštva uz pomoć performansa, fotografije, filma, skulptura i medijskih instalacija bavila isključivo socijalnim, društvenim i političkim temama. Zbog svoje je feminističke orijentacije i neprekidne borbe za ravnopravnost s jedno strane često kritizirana, a s druge slavljena.
U središtu bečke izložbe se nalazi konceptualni pristup radu ove jedinstvene umjetnice koja ljudsko tijelo smatra ishodištem svega te na osnovu njega pokušava odgonetnuti komunikativne i kulturološke kodove društva u kojem živimo.
Valie Export je za izložbu u Belvederu kreirala i jedan posve novi uradak pod nazivom „Dvojnica". Riječ je o 4,5 metara visokoj skulpturi od aluminija koja će biti izložena u vrtu dvorca.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr
19.10.2010.

 

 

Optimized by Optimole