Skip to content

Beč – Picasso: Sloboda i mir

Bečki će izložbeni prostor Albertina u suradnji s muzejom Tate Liverpool od 22. rujna ove do 16. siječnja iduće godine predstaviti izložbu pod nazivom "Picasso: Sloboda i mir" koja se bavi umjetnikovim stvaralaštvom nastalim u vrijeme Hladnog rata


Picasso je od 1944. do svoje smrti 1973. godine bio angažirani član komunističke partije. Njegovo stvaralaštvo tog razdoblja koje je do danas ostalo slabo istraženim terenom održava stoga i njegove političke i socijalne interese.

Radovi nastali u ovom razdoblju, prije svega "Rat i mir", su se na Zapadu smatrali najneuspješnijim Picassovim djelima, dok je Istok kritizirao njegovu umjetnost koja nije odgovarala normama sovjetske komunističke partije tj. socijalističkog realizma. Picasso je unatoč tome između ovih dvaju polova razvio vlastiti umjetnički stav, koji je usprkos svojoj apstraktnosti javno propagirao komunističko stajalište, mirovne napore te protest protiv rata. Tako je i Picassov golub mira postao službenim znakom mirovnih organizacija.

Izložba "Picasso: Sloboda i mir" pruža opsežan pregled umjetnikovih remek-djela na temu rata i mira koja su nastala nakon 1940. godine, a potkrijepljena je biografskim tekstualnim materijalom kao što su pisma, publikacije, časopisi i novine.


Grad Beč se pokazao idealnim mjestom za organizaciju jedne ovakve izložbe, jer je u razdoblju nakon 2. svjetskog rata fungirao kao svojevrsno sjecište Istoka i Zapada. Osim toga grad je 1952. godine bio i domaćinom Svjetske mirovinske konferencije, čiji je plakat, na kojem se također nalazi golub mira, osmislio upravo Picasso.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr
08.09.2010.