Banke šokirane Linićevom najavom rezanja kamata. Žele zadržati visoke kamate na minuse građana

linic

Još razgovaramo, strpite se, sve će objaviti i objasniti ministar financija – glasio je odgovor iz HNS-a, koalicijskog partnera SDP-a, koji je imao rezerve prema namjeri Slavka Linića da ograniči dopušteni minus u bankama na jednu plaću

Uz smanjenje minusa u raspravi unutar Vlade nametnulo se i pitanje spuštanja granice najveće dopuštene kamatne stope, koja je 12 posto, na 9 do 10 posto.
– Uskoro će sve biti poznato, sve su opcije otvorene – komentirali su u Ministarstvu financija. Bankari su prilično zatečeni mogućnošću limitiranja kamata na "samo" devet ili deset posto jer se znatan broj potrošačkih kredita, a ne samo dopušteni minusi, kreće neznatno ispod gornje dopuštene granice. Smanjenje minusa na jednu plaću bio bi mačji kašalj za financijsku poziciju banaka u odnosu na kresanje kamata na, primjerice, devet posto.

Jedan utjecajni bankar kaže da ne vjeruje da će ministar financija ići tako daleko, to više što cijenu novca diktira kreditni rejting i zaduženost države. HUB navodi da će se očitovati na prijedlog ministra financija tek kad dobiju tekst zakona na uvid, a bilo je neslužbenih najava da će se radna verzija već u utorak pojaviti na internetskim stranicama ministarstva financija, no do 17 sati to se nije dogodilo.

Inače, Vlada se prihvatila zaštite potrošača u trenutku kad nitko više ne uzima nove kredite jer muku muči s vraćanjem starih, osim države koja jedina povećava dug. Praksa drugih država je različita, ovisno o iznosu i vrsti kredita. Francuzi su stambene kredite s fiksnom kamatom ograničili na 6,30 posto, a minuse na 19,45 posto, Belgija ima limite od 10 do 19,5 posto, Italija je potrošačke kredite limitirala na 18 posto…
No, dok su limiti za potrošačke kredite u pravilu veći nego u Hrvatskoj, zatezne su kamate bitno jeftinije nego kod nas i u rasponu su od 5 posto u Njemačkoj, 8 posto u Francuskoj, Češkoj, Danskoj do najviših 21 posto u Italiji. Zatezna kamata u Hrvatskoj iznosi 12 posto, pa je moguće da će smanjenje ići kod te kamate.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr