Čavlović Smiljanec: HDZ otpisivao kamate na zatvorenim sjednicama Vlade


Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rad Porezne uprave i naplata poreznog duga izazvali su danas u Saboru velike polemike među zastupnicima, koji su napali bivše vladajuće, HDZ, da je pogodovao određenim tvrtkama oko neplaćanja poreznog duga, iako nitko nije želio iznositi imena tih tvrtki

Optužbe su krenule još ujutro na Odboru za financije gdje je za rasprave o izmjenama Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga nastalog zbog krize ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec optužila HDZ za tajno otpisivanje kamata pojedinim tvrtkama.

– Bunite se protiv otpisa kamata, a vi ste upravo to radili na zatvorenim sjednicama Vlade – reagirala je Čavlović Smiljanec na komentar HDZ-ove Martine Dalić da se otpisivanjem zateznih kamata šalje loša poruka svima koji su uredno plaćali svoje porezne obveze. Dvoje bivših ministara financija HDZ-ove Vlade Martina Dalić i Ivan Šuker oštro su demantirali ove optužbe. No, nakon sjednice odbora novinari su od Čavlović Smiljanec tražili da objasni kojim su se to tvrtkama tajno otpisivale kamate, na što je ona rekla da se sve može naći na internetskim stranicama Vlade, no da ona s obzirom na svoju funkciju ne želi sama nikoga imenovati.
Šuker: Porezna uprava ne bi trebala biti politički alat
– Nikakve posebne tvrtke nisam mislila spominjati. Rekla sam to samo načelno, samo tako, nemojte to pisati – pravdala se novinarima šefica Porezne uprave. Martina Dalić na ove je optužbe rekla kako ničiji porezni dugovi nisu nikada otpisivani na sjednicama Vlade.
– Ni kamate ni kompletni dugovi nisu se opraštali ni otpisivali, ali su se, u slučaju Dalmacijavina, prodavali – rekla je Dalić, a isto je ponovio i Ivan Šuker koji je dodao da Porezna uprava ne bi trebala biti politički alat te kako bi se zbog teške situacije trebalo kloniti neprovjerenih informacija.
Optužbe na račun HDZ-a nastavile su se kasnije i u Sabornici tijekom objedinjene rasprave o Zakonu o preznoj upravi, Zakonu o prestanku važenja Zakona o financijskih policiji, Zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma te Zakona o financijskom inspektoratu.
"Pusti Đuru, uzmi Peru"
– Porezni dug u državi dosegnuo je 45 milijardi kuna, a tu je još nekih devet milijardi kuna za koncesije, što je sve skupa više od pola državnog proračuna. U svim ovim gužvama nismo se morali naći da je porezna uprava prikupila ono što je morala. Takva razina nesposobnosti ne može biti slučajna, nitko nije slučajno toliko nesposoban, to je namjerno, to su bili politički potezi, potezi koji su jasno i glasno govorili "Peri uzmi, a Đuru pusti, on je naš dečko" i tako je država funkcionirala – kazao je Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista dodavši kako tu vidi odgovornost prošle Vlade, ali i kako ne želi govoriti o imenima jer je to posao porezne uprave i policije.


Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Porezna uprava blokirala je male obrtnike i oduzimala im imovinu, a u isto vrijeme se velikima popušta, iako često zakidaju i radnika, a da ne govorimo i samu državu, kroz poreze i doprinose, što je strašno i što vapi za uzbunu. Ti veliki, koji su često i donatori, pokrovitelji mnogih događanja u javnom životu slave se kao velike mecene, a dužni su radnicima, a da ne govorim državi – optuživala je HDZ i Ingrid Antičević Marinović koja također nije željela govoriti o točnim imenima.

Izvor: Tea Romić /Večernji list/

Akademija-Art