Skip to content

ArtiKA Festival dobre zabve


ArtiKA festival dobre zabave je happening s ciljem oživljavanja najužeg središta grada Karlovca zajedničkom suradnjom mladih umjetnika različitih profila i građana Karlovca. ArtiKA se ove godine održava na obalama rijeke Korane (Gradsko kupalište i Vrbanićev perivoj) u organizaciji udruge Carpe Diem i u partnerstvu s Udruženjem likovnih stvaralaca Zaprešić.
Festival je zamišljen kao umjetnost na otvorenom prostoru grada – animiranje trgova, ulica i parkova zajedničkom prezentacijom likovnih umjetnika (slikara, kipara, fotografa), plesača, glazbenika, pjesnika, video umjetnika itd., kao doprinos u ostvarivanju cjelovitijeg kulturnog identiteta i prepoznatljivosti grada. Kroz oživljavanje, poticanje te interakciju sudionika ovog umjetničkog projekta, i građana Karlovca, želimo obale Korane pretvoriti u alternativnu umjentičku pozornicu radi doprinosa u ostvarivanju našeg cilja. Glavna misao i vodilja ovogodišnje ArtiKe je VODA.

LIKOVNI PROGRAM:

01.07. 2010., 20:00 sati, Centar za mlade u Grabriku
Izložba fotografija “Noćni portreti” akademskog slikara Maria Gazića

02. – 04.07.2010., od 11 sati, Vrbanićev perivoj
Intervencija u prostoru, Udruženje likovnih stvaralaca Zaprešić, cijelo vrijeme trajanja festivala
Umjetnici preuzimaju teme iz značajnih djela moderne umjetnosti i reinterpretiraju ih , sa naglaskom na bliskost teme u odnosu na ambijent u kojem se nalaze.

Henri Matisse – Ples života
Pablo Picasso – Kupačice
Claude Monet – Doručak na travi

Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić (ULS Zaprešić) okuplja akademske kipare, slikare i grafičare, likovne pedagoge, studente likovne akademije te veći broj umjetnika – amatera. Kroz organizaciju pojedinačnih i grupnih izložaba svojih članova te kiparskih, keramičkih i slikarskih radionica, već niz godina uspješno promiče likovnu kulturu grada u kojem djeluje.

02. i 03.07.2010. cijeli dan, Vrbanićev perivoj
Raku – likovni performace, radionica raku keramike, Udruženje likovnih stvaralaca Zaprešić,
Tehnika raku keramike izvorno potječe iz Japana, a danas je raširena u cijelome svijetu. Ono što raku keramiku čini posebnom jest izrazito atraktivan proces izvedbe kojeg karakterizira vađenje još užarenih predmeta iz peći te njihovo zatrpavanje piljevinom, lišćem ili nekim organskim materijalom. Procesi, prvo oksidacije, a zatim redukcije koji se pritom odvijaju rezultiraju karakterističnim napuknućima i posebnim kolorističkim efektima na površini predmeta, koji ih čine iznimno privlačnima. Ugodna, opuštena atmosfera koja vlada na ovim radionicama svakako pozitivno utječe ne samo na proces stvaranja, već i na konačni rezultat, odnosno umjetničko djelo.

03. i 04.07.2010., cijeli dan, Vrbanićev perivoj
Slikarsko – oblikovna radionica “Leptiri”,
Izrada mobila i prostornih intervencija s temom leptira. Voditeljica: Aleksandra Škrtić, prof.
Ambijentalni Foto session: “Vile i vilenjaci”, 03.07.2010., Iva Lulić
Tijekom cijelog trajanja festivala, mladi članovi udruge Carpe Diem prikazat će svoje viđenje dobre zabave tako da će se održati nekoliko radionica (origami, socijalne vještine, mozgalice/pitalice, kratki tečaj japanskog jezika)

Večer mladih Carpe Diem, 03.07.2010. 20:00 sati
Večer mladih bit će prožeta njihovim kreacijama te na njihov način realiziran festival dobre zabave (glazba, ples i iznenađenje). U sklopu večeri nastupit će i breakeri iz Doma za djecu Vladimir Nazor.

Labirint – Izrada labirinta stvaralaštva i ljubavi, od 02.07.2010., obala rijeke Korane
Labirinti su posvuda oko nas, prisutni u svim kulturama i religijama, podsjećaju na prastara vremena ili umjetnička djela. Nazočnost labirinta ima vrlo pozitivno djelovanje na cijelu okolinu te stvara ravnotežu u tijelu same planete zemlje. Naša je želja očuvati prekrasne parkove, zelene površine i sveukupnu prirodu. Stoga želimo da labirinti posluže kao alat kojim će se olakšati komunikacija čovjeka i duha prirode, kako bi ona dovela do shvaćanja naše povezanosti sa svime u prirodi, a onda i do zaustavljanja svega pogubnog što joj činimo. Izradit ćemo labirint ljubavi i stvaralaštva koji djeluje na suradnju među ljudima i prirode uopće, orginalnost, partnere i odnose, umjetnost i sve vrste stvaralaštva.

GLAZBENO SCENSKI PROGRAM

04.07.2009. 21:00h, Li-va-da Trio, terasa hotela Korana Srakovčić
Valerija Nikolovska – vokal
Viktor Lipić – klavijature
Damir Šomen – bubnjevi

Trio čine priznati glazbenici u čijem zvuku ćete pronaći mješavinu svega što su individualno stvarali u svom bogatom glazbenom iskustvu, a sastoji se od Viktorovih i Valerijinih autorskih skladbi i standarda jazza, soula, bluesa sa dahom balkanskih ritmova. Osnovna značajka njihovog muziciranja je improvizacija i inovativnost u obradama klasika.

Oragnizator:
CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih

Partneri:
Udruženje likovnih stvaralaca Zaprešić
Grad Karlovac

Festival dobre zabave ArtiKA održava se uz financijsku potporu Grada Karlovca.

Alex Magnifico
alexxcral@msn.com

Akademija-Art.hr
30.06.2010.

Optimized by Optimole