Skip to content

Apetit u bečkom Kunstforumu

a može se pogledati od 10. veljače do 30. svibnja ove godine.
Centralne teme izložbe pod nazivom "Naslada za oči: O hrani kao mrtvoj prirodi" su hrana i piće koji ujedno ukazuju i na povezanost života i umjetnosti.
Izložba obuhvaća 90 djela nastalih u različitim umjetničkim epohama počevši od 16. stoljeća na ovamo.
Drugom polovicom 16. stoljeća prikazivanje mrtve prirode se razvilo u samostalnu umjetničku vrstu. U 17. je stoljeću ovaj žanr bio jako popularan u Europi, posebice u Nizozemskoj, no usprkos svojoj popularnosti se još uvijek smatrao jednom od najnižih razina umjetničke hijerarhije.

Sample Image
Pablo Picasso

Upravo taj marginalni položaj je ovom žanru otvorio prostor za umjetničko eksperimentiranje. Mnogi su se umjetnici u svojim radovima odmaknuli od realističnog prikazivanja predmeta i ograničili se na apstraktno i simbolično prikazivanje hrane i pića.

Prikazivanje mrtve prirode je zbog svoje "ružnoće" i konkretnosti jedno vrijeme smatrano ženskim umjetničkim smjerom, a neke od najzanimljivijih predstavnica su zasigurno Fede Galizia, Anne Valleyer-Coster i Berthe Morisot.

Sample Image
Paul Cezanne

Mrtva je priroda tokom stoljeća inspirirala mnoge umjetnike, tako i Oskara Kokoschku, Vinecenta Van Gogha i Paula Cezannea.

Sample Image
Andy Warhol

Među djelima koja će biti obuhvaćena ovom izložbom se nalazi i "otvorena konzerva" Andya Warhola, a od suvremenih će umjetnika publici biti predstavljeni radovi Daniela Spoerria i Diethera Rotha.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.net