Antioksidanski u voću i povrću za četvrtinu smanjuju rizik od srčanog udara

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput voća i povrća, smanjuje za četvrtinu rizik od srčanog udara za razliku od unosa nadomjestaka u obliku tableta, pokazalo je švedsko istraživanje

Rezultati o blagotvornom učinku hrane bogate antioksidansima u snažnom su kontrastu s istraživanjima koja pokazuju da uzimanje nadomjestaka vitamina A, C ili E u tabletama nema tih učinaka, piše britanski list Telegraph.
Stručnjaci vjeruju da je to zato što uzimanje različitih antioksidansa u hrani osigurava njihov istodobni zajednički ‘rad’ na zaštiti organizma na mnogo snažniji način od pojedinačne jače doze u tabletama.
Znanstvenici su, proučavajući 30 tisuća Šveđanki u dobi od 49 do 83 godine, utvrdili da one koje jedu sedam obroka voća i povrća dnevno imaju 20 do 29 posto manje izglede imati srčani udar tijekom deset godina u odnosu na žene koje su unosile samo 2,4 obroka voća i povrća dnevno.
Uočeno je i da žene koje jedu puno voća i povrća ukupno hranom unesu manje zasićenih masti, navodi se u radu objavljenom u časopisu American Journal of Medicine.
Voditeljica istraživanja Alicja Wolk sa švedskog instituta Karolinska kaže da njihovo istraživanje pokazuje dijametralnu razliku u odnosu na istraživanja o učincima nadomjestaka antioksidansa koji se uzimaju u obliku tableta.
Zdravstvene su preporuke da se dnevno uzima najmanje pet obroka voća i povrća.