Skip to content

Antički Grci na tlu Hrvatske


Hrvatski Apoksiomen", arhetip kipa iz 4. st. pr. Kr. – između 360. i 280. g. pr. Kr. (moguća helenistička kopija iz 2.-1. st. pr. Kr.), visina samog kipa je 192 cm, bronca s bakrenim umecima, podmorsko nalazište, otok Vele Orjule, trajni smještaj je određen Muzej Apoksiomena na Malom Lošinju

 

Galerija Klovićevi dvori
, Jezuitski trg 4, Zagreb
Antički Grci na tlu Hrvatske
Od 14. 10. do 12. 12. 2010.

Izložba Antički Grci na tlu Hrvatske obuhvaća razdoblje od 12. do 1. st. pr. Kr., odnosno od najranijih posjeta Grka našem priobalju – tzv. mikenskog razdoblja – do dolaska i prevlasti Rima.

Idejna autorica izložbe je viša kustosica Jasminka Poklečki Stošić.

S više od 480 izložaka, poput skulpture, numizmatike, keramike, nakita, oružja, vojne opreme, predmeta s područja pomorstva i religije, ova izložba po prvi put na jednome mjestu objedinjuje najljepše i najvažnije izloške iz sedamnaest hrvatskih muzeja, deset institucija i sedam privatnih zbirki od Istre do Dubrovnika, uključujući i otoke Hvar, Korčulu i Vis, te unutrašnjost zemlje od Zagreba preko Čakovca do Osijeka.

Glava Artemide, 4. st. pr. Kr., v. s postoljem 33 cm, bronca, Issa

Jedan od ključnih izložaka je skulptura Hrvatskog Apoksiomena, uz kojeg će nakon 15 godina biti izložena i prelijepa brončana glava božice Artemide, te prekrasne crveno i crnofiguralne keramičke posude, amfore, kameni natpisi – među kojima i Psefizma iz Lumbarde, kao i ostali artefakti od kojih će neki, nakon niza godina provedenih u depoima, ugledati ponovno svjetlost galerijskog prostora.
Na ovom je velikome kulturološkom projektu surađivalo više od 30 znanstvenika i kustosa, koji su, svaki od njih, unutar svojeg područja, na jednom projektu, predstavili važnu dionicu grčke civilizacije u hrvatskoj kulturi, povijesti i umjetnosti.


Reljef Kairosa, 3. st. pr. Kr., v. 45 cm, š. 30 cm, deb. 3,5 cm, mramor, nepoznato nalazište, Zbirka benediktinskog samostana Sv. Nikole, Trogir


Staru Grčku mnogi povjesničari smatraju temeljem kulture zapadne civilizacije. Riječ je o civilizaciji koja je neizmjerno utjecala na jezik, politiku, obrazovanje, filozofiju, umjetnost i arhitekturu modernoga svijeta. Upravo zbog toga ova će izložba ne samo predstaviti lijepe i zanimljive izloške, nego će i pokazati na što su sve Grci utjecali došavši na naše prostore – prije svega u Dalmaciju i na dalmatinske otoke (Vis, Korčula, Hvar) – gdje su osnovali prve kolonije, kako su se širili, koga su od lokalnog stanovništva zatekli na prostorima koje su kolonizirali te kako je tekao njihov suživot.

Hydria, kraj 4. st. pr. Kr., v. 38,5 cm, keramika, Issa, Arheološki muzej – Split, Područna Arheološka zbirka „Issa“

Umjetnost antičke Grčke, iako postankom vezana za određeno vremensko razdoblje i teritorij, predstavlja opću ljudsku vrijednost, opću svjetsku baštinu. Ona je, zahvaljujući ponajprije svome humanizmu, ali i bogatstvu osjećaja, ideja i znanja, postala kategorija vječnosti te tijekom stoljeća nije starjela, nije izgubila svježinu, ljepotu i snagu. Zato je važno da je i Hrvatska, zahvaljujući nalazima, postala dijelom velike obitelji koja se zove grčka umjetnost, odnosno dijelom fenomena koji danas nazivamo kolijevkom europske civilizacije.


Dvojna glava, 5. st. pr. Kr., 20 x 13 x 10 cm, vapnenac, nepoznato mjesto nalaza okolica Pule, Arheološki muzej Istre, Pula

Galerija Klovićevi dvori nudi posjetiteljima besplatno stručno vodstvo izložbom Antički Grci na tlu Hrvatske, od utorka do nedjelje, u 17 sati ili za najavljene grupe u dogovoreno vrijeme.

(izvor: galerijaklovic.hr)

Akademija-Art.hr
16.10.2010.