Skip to content

Angelo Soliman. Afrikanac u Beču


Angelo Soliman

Ivana Ćosić, ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Angelo Soliman

Bečki Muzej Karlsplatz će od 28. rujna ove do 29. siječnja iduće godine predstaviti izložbu posvećenu životu slavnog bečkog dvorskog sluge Angela Solimana koji je rođen 1721. godine u Africi.

Soliva je još kao dijete prodan na Siciliju te je kao sluga stigao u službu feldmaršala Lobkowitza. Od 1754. je živio u Beču gdje je na dvoru kneza Lichtensteina imao važnu ulogu – kao komornik i odgajatelj dvorske djece, ali i kao egzotični trofej dvorske zbirke.
Usprkos protivljenju kneza se kasnije oženio i nekoliko godina živio kao slobodan čovjek. Kao slobodni zidar Soliman je bio u kontaktu i s Mozartom te mnogobrojnim poznatim znanstvenicima. Odjeven po orijentalnoj modi bio je poznata i cijenjena bečka ličnost.
Solimanova mitološka uloga se nastavila i nakon smrt jer je njegov leš prepariran i uvršten u carski prirodoslovni kabinet.
Soliman je između ostalog i prvi bečki migrant, čiji život je u dovoljno dokumentiran, kako bi se mogao donijeti sud o njegovoj osobnosti. No granica između činjenica i anegdota nije fiksna, a njegov život se može promatrati iz više perspektiva. On je ujedno i kuriozna ličnost i uspješni imigrant, vječni rob i čovjek koji je uspio u društvu, uzor i žrtva.
Pored same biografije Angela Solimana bečka izložba se bavi i temom stereotipa o Afrikancima te sve do danas postojećeg rasizma.
Izložbu zaokružuju video-izjave ljudi afričke migracijske pozadine koji danas žive u Beču.


Angelo Soliman, Johann Gottfried Haid

Akademija-Art.hr
19.09.2011.