Skip to content

Ana Ugarković: Presjek_Print


Koncept izložbe
Rad Presjek_print temelji se na materijalu sastavljenom od dokumentacijskih isječaka i fragmenata ranijih radova umjetnice koji su prvobitno nastali u mediju videa. Umjetnica stvara novu verziju postojećeg rada, koja je rezultat vlastite percepcije galerijskog konteksta i zatečenog stanja, točnije ‘neadekvatnosti’ prostora za izlaganje.
Prelaskom iz jednog medija u drugi, kao i prelaskom iz jednog galerijskog konteksta u drugi, događaju se ne samo promjene medija, već i promjene u detaljima rada, te njihovom značenju, koje umjetnica akcentira. Fragmentiranjem cjeline, umjetnica stvara nove vizualne kodove i njihove moguće interpretacije.
„Ideje na kojima počiva rad su definitivne, ali forma u kojoj se izlažu, može se konstantno mijenjati i prilagođavati novom kontekstu.“ Barbara Visser

Pojmovi koji predstavljaju važne poveznice između novonastalog rada i onih prethodnih, iz kojih on generira, su vezani za pitanje lokacije, identiteta, konteksta, vremena, okolnosti, te nejasnoće i preklapanja koja nastaju njihovim izmjenama. Istovremeno, propituje važnost načina na koji uočavamo i sagledavamo cjelinu koja je ‘spletom okolnosti’ svedena na dijelove.

Ana Ugarković je vizualna umjetnica koja živi i radi u Zagrebu i Amsterdamu. U svom radu kombinira poetične vizualne interpretacije sa socio-kulturološkim analizama. Njezina najveća preokupacija su performativiteti pojedinca unutar kolektivnog identiteta. Najčešće se izražava u mediju videa, video instalacija, te crteža. Izlagala je u Sisku, Amsterdamu, Alkamaaru i Berlinu. Također se bavi pisanjem i istraživačkim radom, te svoje tekstove izdaje većinom u online časopisima koji se baziraju na spoju umjetnosti i istraživanja.

Alma Trauber
galerijastriegl@sk.t-com.hr

Akademija-Art.hr

21.04.2010.