Skip to content

Ana Schaub: Superjunačenja

Galerija Idealni grad, Argentinska 5/I, Zagreb

Ana Schaub
Superjunačenja
Od 15. 10. 2010. (u 19.00 sati)

Cilj projekta je potaknuti interakciju i dijalog na temu super junaka i općenito uzora iz američke medijske industrije.

Spektakl je sunce koje nikada ne zalazi u carstvu moderne pasivnosti. Utoliko što je neizbježan ukras proizvoda koji se danas proizvode, utoliko što je opće izlaganje racionalnosti sistema I utoliko što je napredni ekonomski sektor koji izravno oblikuje mnoštvoslika-predmet, spektakl je glavna proizvodnja današnjega društva. Ne može se imati slobodu bez aktivnosti i u okviru spektakla poriče se sva aktivnost…

Guy Debord „Društvo spektakla“

Projekt superjunačenja uzima zaštićene komercijalne proizvode kao što su američki super junaci, čiji diskurs jedino uključuje kupovinu radi konzumacije predefiniranih shema u čiju je formulaciju zakonski opasno dirati. Moj rad koristi iste neimenovane prikaze koje je nelegalno reproducirati za publiku (jer se time krše aut…orska prava njihovih proizvođača), i razbija njihovu matricu definiranu isključivo za konzumaciju, sakupljanje i idolizaciju. Super junaci zrcale emocije sasvim neprikladne za takav proizvod,umjesto herojstva I nepobjedivosti, oni se boje svojih vlastitih konzumenata, djece i mladih. Ikonoklazam super junaka donosi oslobađajuće osjećaje, i potiče slobodno razmišljanje u svrhu diskursa bez idolizacije.

Ana Schaub

Ana Schaub je rođena 1983. godine. Godine 2007. diplomirala je kiparstvo na Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno pohađa poslijediplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, smjer video.
e-mail: anaschaub27@yahoo.com
web: www.myspace.com/anaschaub

Akademija-Art.hr
12.10.2010.

 

Optimized by Optimole