Skip to content

Ana Kolega: Love noir

 

Love noir, novi slikarski ciklus Ane Kolege, posvećen fatalnim ljubavnim situacijama, dosljedno nastavlja naklonost umjetnice poetici dječjeg crteža kao definitivnom i već prepoznatljivom izboru oblikovanja i prenošenja umjetničkog svjetonazora.

Provlačni motiv ove izložbe jest klišejizirani ljubavni diskurs, svakodnevno i bespoštedno multimedijski propagiran kako bi u kolektivnu svijest nepovratno ugradio mit o ‘pravoj’ i fatalnoj ljubavi. Na Koleginim crtačkim ekranima odvija se ljubavna igra s unaprijed zadanim ulogama: vizualizirajući ovjekovječene, no plitke ljubavne misli, umjetnica propituje stereotip automatizirane udvornosti i proračunatih ljubavnika skivenih iza neosobnih i izvještačenih fraza koje ih, ipak, ne uspijevaju zaštititi od istinskih osjećaja, a time i od ranjivosti.

Umjetnica komentira, objašnjava svoje radove riječima, ispisuje stihove i citate što čini drugi, već ustaljeni pol njenog umjetničkog govora. Pri tome uvodi neizbježnu dozu humora, jer Ana Kolega poetični je sanjar koji uvijek ostaje na sunčanoj strani ulice.

Šarmantna lakoća pristupa karakteristika je autoričina rukopisa. Stvaralači put Ane Kolege kreće se od crteža i slika, preko scenografskih ostvarenja i pjevanja do podučavanja. Priznata je i ilustratorica knjiga, što joj ne umanjuje uvjerljivost i inventivnost, naprotiv. Stoga vjerujemo da će snoviti i idilični svjetovi u koje nas Ana Kolega uvlači vedrinom svoga duha nesumnjivo nastaviti egzistirati na pozitivan način.

akademija-art.hr

Optimized by Optimole