Skip to content

Ana Horvat: Custom made

Ana Horvat jedna je od intrigantnijih umjetnica mlađe generacije, čiji rad karakterizira dosljednost jednoj ideji – koju svakom izložbom pomno promišlja i razrađuje.

Novom izložbom ova akademska kiparica nastavlja nit priče koju vješto raspliće svakim projektom. I ovaj put je u fokusu interesa žensko tijelo i naša iskrivljena percepcija o njemu na Ani svojstven i autentičan način. Kao i u prvonagrađenom video-radu s izložbe "T-HT-nagrada" iz 2008. ("Prije i poslije"), gdje je simulirala plastične operacije na krpenim lutkama ironizirajući današnju pošast televizijskih prikazivanja korekcijskih operacija, i na ovoj izložbi bavi se lutkama i njihovim tjelesnim transformacijama. Ali ovdje su glavni akteri upravo posjetitelji kojima su ponuđeni rastavljeni dijelovi lutaka da ih slobodno sastave i dovrše u najnemogućijim kombinacijama, prema vlastitim željama i afinitetima. Intervenirajući u radove, posjetitelji postaju koautori izložbe. Time će se izložba prometnuti u pravu kreativnu radionicu pri čemu će svatko od posjetitelja imati utjecaja na njen finalni izgled, a cijeli projekt će zadobiti karakter performansa.

U svom cjelokupnom radu Ana Horvat sustavno istražuje pitanje tijela osvrćući se na dehumanizirajući i diskriminirajući odnos spram njega. Britka je to kritika suvremenog društva koje je, prema teoretičaru Guyu Debordu, postalo "društvo spektakla" gdje vladaju bizarne kreature sumnjivih intelektualnih sposobnosti. Autorica oštro i beskompromisno zasijeca u njega secirajući i propitujući na svoj duhovit, ali subverzivan način.

Kroz luckastu igru sastavljanja lutaka svaki posjetitelj zapravo se suočava s vlastitim ukusom ili neukusom, željama, svojim projekcijama drugih ili sa skrivenim mračnim stranama i sitnim nastranostima. Tako zapravo otkrivamo što se kome sviđa: plavuše ili crnke, kosooke crnkinje ili pak androgeni hibridi s nekoliko grudi. Ovdje se otvara pitanje kako uistinu doživljavamo sebe, budući da ono što tražimo u partneru često govori o nama, našim željama ili nedostacima. Govori o pokušaju nalaženja harmonije i samoostvarenja kroz drugu osobu.

Interaktivan pristup i praksu sudjelovanja publike na izložbi Ana Horvat već je koristila u ranijem projektu "Tabula rasa" (Galerija SC, 2008.) gdje su posjetitelji mogli doraditi njene bijele stilizirane reljefe ljudskog lika. I ovdje uočavamo autoričinu tendenciju eksperimentu i transformaciji izložaka čiji završni izgled prepušta slučajnom odabiru pojedinaca koji su se zatekli na istom mjestu u određeno vrijeme. Upravo taj faktor nepredvidivosti i, naoko, luckasti pristup koji izokreće vrijednosti i poigrava se stereotipima čini Anin rad toliko aktualnim i šarmantno prepoznatljivim.

Ivana Gabrić

Ana Horvat je rođena 1977. godine u Zagrebu. Godine 2003. diplomirala je na Akademijji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel, u kiparskoj klasi prof. Mire Vuce. Sudjelovala je na nekoliko likovnih kolonija. Boravila je u "Cité Internationale des Arts" u Parizu, tijekom rujna i listopada 2009. godine. Članica je HDLU-a i HZSU-a.

Akademija-Art.hr