Skip to content

Alberto Giacometti – Kipar duše 20. stoljeća

Umjetnička galerija Dubrovnik, Put Frana Supila 23, Dubrovnik
Alberto Giacometti – Kipar duše 20. stoljeća
Od 26. 06. (u 21.00 sat) do 03. 10. 2010.

Organizator izložbe: Umjetnička galerija Dubrovnik

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvara se izložba velikog švicarskog i europskog umjetnika Alberta Giacomettija pod nazivom Albertao Giacometti – kipar duše 20. stoljeća.

Izlože se 169 Giacomettijevih djela: crteži, grafički listovi, autorov litografski ciklus pod naslovom Paris bez kraja, nastao od 1958-1965. godine, slike, trodimenzionalne radovi. Uz ostale skulpture izložen je i Čovjek koji prelazi trg u sunčano jutro, iz 1950. Riječ je o prethodniku Hodača iz 1960., koji se zbog astronomske prodajne cijene, najveće u povijesti tržišta umjetninama, nedavno često spominjao i izvan užih stručnih krugova.

Osim Giacomettijevih radova, izloženo je i 18 fotografija Ernsta Scheideggera, poznatog švicarskog fotografa, svojevremeno člana agencije Magnum, koji je bio osobito blizak s velikim kiparom i pratio ga svojom kamerom u brojnim životnim i radnim situacijama.

Organizator izložbe je Umjetnička galerija Dubrovnik u suradnji s Fondacijom Alberto Giacometti, Kunsthausom iz Züricha te Bündner Kunstmuseumom iz Chura.

Kustosica izložbe je prof. Franziska Lentzsch, Kunsthaus, Zürich.

Izložba je nastavak niza značajnih priredbi (Brightness – zbirka Thyssen-Bornemissa, Dubrovnik ovdje i drugdje – s kustosicom Catherine David, izložba Pabla Picassa, Jana Fabra – Umbraculum za Dubrovnik, Le temps emprunté, Američke grafike od 1960. do danas…) koje je Umjetnička galerija Dubrovnik u proteklom desetljeću organizirala u okviru međunarodnog dijela svog programa.

Alberto Giacometti rođen je 1901. u mjestu Borgonovo, Švicarska. Školovao se najprije na Školi lijepih umjetnosti u Ženevi, da bi se početkom 1922. upisao na Academie de la Grande Chaumière, u klasu Antoinea Bourdella. Iako je pripadao različitim pokretima s početka 20. stoljeća (kubizmu nadrealizmu….) Giacomettija je nemoguće podvesti pod neki ograničeni stilski izraz. Svojom karakterističnom stilizacijom figure, koju svodi gotovo na antivolumen, na crtu, Giacometti postiže potpuno individualnu ekspresiju u kojoj je materijalni predtekst tek naznaka za afirmaciju tankoćutne spiritualnosti. Iako nije bio sklon pretencioznim zahtjevima da bude umjetničkim liderom i tumačem svoga vremena, Giacometti je svojim opsesivnim usredotočenjem na nekoliko jednostavnih motiva ljudskog lika uspostavio znak epohe; tjeskobu, strepnju, globalne tragedije, izmučenu dušu 20. stoljeća… nitko nije tako organski snažno otjelotvorio kao ovaj skromni ali veliki čovjek i umjetnik. Giacometti je već za života postigao međunarodnu afirmaciju i status umjetnika svjetskog značaja.
Umro je 1966. godine u Churu, Švicarska.

Akademija-Art.hr
25.06.2010.